MKTG SR - pasek na kartach artykułów

KGW Ławy z nagrodą na Festiwalu "Polska Od Kuchni". Festiwal odbył się 23.06.2024 w Warszawie

OPRAC.:
Milena Jaroszewska
Milena Jaroszewska
Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” to wydarzenie przygotowane z myślą o szerzeniu dziedzictwa kulinarnego, promowaniu zdrowego stylu życia, edukacji ekologicznej oraz pielęgnacji polskiej kultury i tradycji. W niedzielę, 23 czerwca festiwal odbył się na warszawskich Bielanach. Wzięło w nim udział m.in. KGW Ławy.

W ubiegłym roku jurorzy eliminacji wojewódzkich ogólnopolskiego konkursu "Polska Od Kuchni" docenili smak oraz prezentację Koła Gospodyń Wiejskich Ławy i przyznało mu wyróżnienie. Natomiast w tym roku podczas eliminacji wojewódzkich, które odbyły się w Warszawie Agnieszka Kopeć z KGW Ławy zajęła II miejsce podczas gali wdzięku.

Do konkursu zgłoszono dwie panie z KGW w Ławach: Agnieszkę Kopeć w kategorii 18 - 45 lat i Ewę Ochenkowską w kategorii wiekowej 45+ (ta kategoria cieszyła się szczególnie dużym zainteresowaniem). Aby wziąć udział w konkursie należało wysłać zgłoszenia, a w nich napisać m.in. czym na co dzień zajmują się kandydatki i czym się interesują, a także dołączyć kilka zdjęć kandydatek na miss. Podczas konkursu wszystkie kandydatki musiały zaprezentować się jurorom trzykrotnie: w sukienkach i z motywem kwiatowym, w stroju regionalnym oraz w stroju wieczorowym.

Decyzją jury Agnieszka Kopeć zajęła II miejsce w konkursie miss.

Jesteśmy bardzo dumni i szczęśliwi, łatwo nie było, konkurencja ogromna, a jednak.... Ławy wpisują się wielkimi literami w ogólnopolską społeczność festiwalu POLSKA OD KUCHNI. Z całego serca dziękujemy WSZYSTKIM za wielkie zaangażowanie, tak potrzebne wsparcie i trzymanie kciuków

- czytamy na fb KGW Ławy.

Zobaczcie, jak prezentowały się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Ławach oraz ich stoisko.

A co pysznego pojawiło się na stole reprezentantek Ław? Aneta Zyśk z KGW w Ławach opowiada, że wiele dań, które przygotowują powstają w oparciu o stare przepisy ich babć i prababć. Ale nie wszystkie: można tu też skosztować nowoczesnych wypieków. Podczas festiwalu w Warszawie KGW Ławy zaprezentowało m.in. sernik z makiem, chałkę z powidłami, nadziewane rogaliki maślane, ciasta czekoladowe: z orzechami i z wiśniami, a także muffiny waniliowe w kształcie kwiatów, paszteciki z kapustą i grzybami, cebularze, mini pizze i hot dogi, a do picia - lemoniadę z miodem, miętą i cytrusami.

Przeczytaj także:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki