Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Weź jabłka i cienko je poszatkuj. Zdradzamy przepis na chipsy jabłkowe przydatne na przekąskę. Zobacz jak zrobić suszone jabłka w domu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Chipsy jabłkowe to słodka przekąska dla poszukiwaczy zdrowszych przysmaków do podjadania. Suszone jabłka będą mieć błonnik, ale też skoncentrowaną zawartość cukru. Warto pamiętać, że dobrze jest je traktować jako deser lub dodatek np.: do kompotu. Podpowiadamy przepis na suszone jabłka przydatne na zimę.

W skrócie

Dawniej nasze babcie suszyły jabłka na kuchni opalanej drewnem albo na słońcu. W podobny sposób można było suszyć grzyby, gruszki i śliwki. Współcześnie suszone jabłka można zrobić w piekarniku lub przy pomocy suszarki do warzyw. Każda z opcji pomoże uzyskać wszechstronny produkt do jedzenia w formie słodkiej przekąski.

Suszone jabłka widziane z góry
Suszone jabłka można przygotować w piekarniku, suszarce do warzyw i owoców lub ususzyć na słońcu. Anna Daniluk

Suszone jabłka – przepis na zimę

Liczba porcji: na 2 słoiki.
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 słodko-kwaśne jabłka,
  • 20 ml soku z cytryny.

Opcjonalnie:

  • 10 g przyprawy do piernika,
  • 5 g cukru trzcinowego,
  • szczypta soli.

Jak zrobić suszone jabłka?

Przygotowanie:

  1. Owoce należy umyć, odciąć górę i dół, wedle gustu można usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na cienkie plastry przy pomocy noża szefa kuchni albo szatkownicy typu mandolina.
  2. Jabłka trzeba polać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Zapobiegnie to ciemnieniu owoców.
  3. Jeśli wybieracie doprawienie jabłek, to w miseczce należy wymieszać przyprawę do piernika, cukier trzcinowy i szczyptę soli.
  4. Przyprawy dosypujemy do jabłek i dokładnie mieszamy.
  5. Jabłka należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120° Celsjusza na około 70 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości plasterków jabłka oraz upodobań dotyczących stopnia wysuszenia jabłek.

Suszenie jabłek w suszarce

Można zastanawiać się jak suszyć jabłka w suszarce. Na szczęście wykonanie jest równie proste jak w piekarniku. Przygotowane plastry jabłek należy ułożyć równomiernie i w odstępach na sitkach suszarki, a następnie włączyć urządzenie na 50 minut z temperaturą ustawioną na 60° Celsjusza. Po tym czasie jabłka powinny być wysuszone. Warto obserwować proces suszenia jabłek, gdyż suszarki do warzyw i owoców od różnych producentów mogą mieć różny zakres dostępnych temperatur.

Przyprawy do suszonych jabłek

Rodzaj przypraw można dostosować do swojego smaku lub całkowicie je pominąć. Zachęcamy do korzystania z korzennych aromatów np.: cynamonu, gałki muszkatołowej, mielonych goździków, kardamonu lub ziela angielskiego. Jeżeli przygotowujecie suszone jabłka do kompotu wigilijnego, to możecie pominąć etap doprawiania.

Zastosowanie suszonych jabłek

Suszone jabłka warto przechowywać w czystym słoiku ze szczelną zakrętką. Suszone jabłka można stosować na wiele sposób. Najczęściej wykorzystuje się je jako składnik suszu do wigilijnego kompotu. Można także zmielić je w blenderze na proszek i używać jako słodzik do szarlotki. W ten sposób wypieki zyskają naturalny słodzik. Suszone jabłka będą także świetnym dodatkiem do zimowej herbaty lub do ziołowych naparów z rozmarynem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Weź jabłka i cienko je poszatkuj. Zdradzamy przepis na chipsy jabłkowe przydatne na przekąskę. Zobacz jak zrobić suszone jabłka w domu - Strona Kuchni

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki