Uczniowie I LO w Ostrołęce na trzecim miejscu w Polsce

Iza Ossowska
Uczniowie, tworzący „Przerwę na sok” zdecydowali się na udział w ogólnopolskim konkursie „Produkcik 2016”. Projekt polegał na wymyśleniu przez uczniów pomysłu na działalność gospodarczą, przeprowadzeniu badań rynkowych, opracowaniu biznesplanu, podpisaniu umowy pomiędzy wspólnikami, wniesieniu wkładów własnych (maksymalnie 100 złotych), prowadzeniu działalności gospodarczej, rozliczaniu się, robieniu zakupów oraz oczywiście produkcji.
Uczniowie, tworzący „Przerwę na sok” zdecydowali się na udział w ogólnopolskim konkursie „Produkcik 2016”. Projekt polegał na wymyśleniu przez uczniów pomysłu na działalność gospodarczą, przeprowadzeniu badań rynkowych, opracowaniu biznesplanu, podpisaniu umowy pomiędzy wspólnikami, wniesieniu wkładów własnych (maksymalnie 100 złotych), prowadzeniu działalności gospodarczej, rozliczaniu się, robieniu zakupów oraz oczywiście produkcji.
Pomarańczowe, truskawkowo-bananowe, jak również zielone z natką pietruszki i szpinakiem - wszystkie soki, świeżo wyciskane przez wspólników młodzieżowego miniprzedsiębiorstwa „Przerwa na sok” robiły w I Liceum Ogólnokształcącym furorę.

Uczniowie, tworzący „Przerwę na sok” zdecydowali się na udział w ogólnopolskim konkursie „Produkcik 2016”. Projekt polegał na wymyśleniu przez uczniów pomysłu na działalność gospodarczą, przeprowadzeniu badań rynkowych, opracowaniu biznesplanu, podpisaniu umowy pomiędzy wspólnikami, wniesieniu wkładów własnych (maksymalnie 100 złotych), prowadzeniu działalności gospodarczej, rozliczaniu się, robieniu zakupów oraz oczywiście produkcji.

2 i 3 czerwca na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych zadebiutowało 20 najlepszych młodzieżowych miniprzedsiębiorstw, które powstały w ramach projektu „Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo”. Na trzecim miejscu wśród zwycięzców, po uczniach z Bydgoszczy i Gdańska, uplasowali się uczniowie z I LO w Ostrołęce, tworzący miniprzedsiębiorstwo „Przerwa na sok”.

- Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo to projekt edukacyjny, który jest realizowany w ramach przedmiotu ekonomia w praktyce - wyjaśnia nauczycielka Magdalena Wójcik, opiekun miniprzedsiębiorstwa „Przerwa na sok”. - Polega na założeniu własnej działalności gospodarczej przez uczniów, na zaplanowaniu jej, wdrożeniu oraz podsumowaniu. Projekt jest już realizowany u nas w szkole trzy lata. W pierwszym roku było jedno miniprzedsiębiorstwo, w drugim - dwa, a w tym mamy w szkole już siedem miniprzedsiębiorstw.

„Przerwę na sok” tworzy dziewięć osób, uczniów klasy II g. Są to: Katarzyna Abramczyk, Amadeusz Godzina, Anna Justowicz, Szymon Kaczmarczyk, Julita Mażewska, Dagmara Mażewska, Joanna Pyskło, Klaudia Rybaczyk i Izabela Załęska.

Wspólnicy „Przerwy na sok” osiągnęli konkretne zyski.

- Nasz wkład własny w wysokości 216 złotych został powiększony o 580 procent. Osiągnęliśmy duży zysk. Spodobało się wszystkim z nas, że praca może przynosić efekty - powiedziała Izabela Załęska.

Więcej w papierowym wydaniu Tygodnika Ostrołęckiego

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie