Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ostrołęka. Majówka w Ostoi, czyli maj, muzyka, poezja i smalec. 1-2.05.2004. Zdjęcia

Jacek Pawłowski
Majówka w Ostoi 2004
Majówka w Ostoi 2004 Fot. A. Wołosz
Ostrołęczanie ustanowili rekord Guinnessa w jedzeniu chleba ze smalcem. Ale to nie był jedyny punkt Majówki w Ostoi.

Trzeba było dwieście kilo słoniny, do tego 40 kg kiełbasy, 60 kg wędzonki, 25 kg cebuli, 10 kg soli i 5 kg pieprzu. Cztery kucharki z Ostoi przez pięć dni kroiły produkty na skwarki, plastry, talarki i pracowicie przetapiało w kotłach. Powstało z tego trzysta kilo prawdziwego kurpiowskiego smalcu do smarowania chleba. Takiego z charakterem - dobrze przyprawionego, równomiernie naszpikowanego skwarkami, z niepowtarzalnym aromatem smażonej cebulki. Żeby skwarki nie opadły na dno kotła, tylko równomiernie rozeszły się po smalcu, trzeba było w czasie stygnięcia co jakiś czas mieszać tłuszcz olbrzymią chochlą.
Trzeba było 270 kilo mąki, 35 kg ziemniaków, oleju, drożdży, soli i żurku. Dwóch piekarzy przez cztery godziny wyrabiało ciasto i wypiekało bochenki. Powstało z tego tysiąc bochenków chleba. Takiego niemalże domowego, pachnącego, z lekką nutą kwasowości w smaku.

Ostrołęczanie ustanowili kolejny rekord Guinnessa. Tym razem w jedzeniu chleba ze smalcem. 292 kilo smalcu i 690 bochenków chleba, 190 kg ogórków kiszonych i 120 l wody cebulowej bez trudu zjedli i wypili uczestnicy wielkiej majówki, która odbyła się przy karczmie kurpiowskiej Ostoja 2 maja.

Nad przebiegiem ustanowienia rekordu czuwała komisja złożona, jak każą zasady Guinnessa, z osób zaufania publicznego. Byli nimi w tym roku: Bożena Kleczkowska, Danuta Jerominek, Danuta Kostewicz, Barbara Jarnutowska, Beata Gadek, Krzysztof Orłowski, Grzegorz Bobik, Jacek Pawłowski. Rekord został ustanowiony, co potwierdził obecny w czasie majówki przedstawiciel wydawnictwa Księgi Guinnessa na Polskę dr Zenon Pustelnik. Jest to już drugi rekord ustanowiony w Ostrołęce. Pierwszym był największy rejbak świata upieczony na polanie przy Ostoi 20 września 2001 roku.

Generalnie staramy się odchodzić od notowania wszelkich rekordów, które polegają na zjadaniu dużych ilości różnych pokarmów. Dla Ostrołęki zrobiliśmy wyjątek, ponieważ potrawa, którą państwo spożywacie, ma korzenie w regionalnej tradycji

- powiedział nam Zenon Pustelnik.

Majówka w Ostoi jest kolejną imprezą, którą zorganizowała grupa zapaleńców pod wodzą prezesa Fortów Mariusza Kleczkowskiego. Jak się dowiedzieliśmy, takie imprezy czasami przynoszą dochód, a czasami nie.

- Mimo wszystko cieszę się, że co roku udaje mi się to robić z pomocą ludzi, którzy nie oczekują za to żadnych gratyfikacji - powiedział nam organizator.

Majówka w Ostoi trwała dwa dni. W piątek 1 maja wystąpili: Retama oraz Szymon Wydra z zespołem Carpe Diem. Przed południem ok. 60 osób wzięło udział w rajdzie rowerowym Radia Oko.

W sobotę 2 maja jedzącym smalec przygrywali: Fschut, Justyna Bloch, Craft, Anna Wasilewska, CherryŐs Band. Odbył się festiwal piosenki żeglarskiej, harcerskiej i turystycznej "Zgrzyty 2004". Gwiazdą wieczoru była Wolna Grupa Bukowina.

Odbył się kiermasz wydawnictw regionalnych zorganizowany przez Towarzystwo Przyjaciół Ostrołęki, swoją ofertę prezentowały biura podróży i gospodarstwa agroturystyczne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki