Dyni nie może zabraknąć w naszym jesiennym menu. Zobacz przepisy na smaczne i zdrowe dania z dyni
Dynia faszerowana mięsem i serem
dynia piżmowa, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 średnia cebula, 300 g mięsa mielonego, 100 ml wody, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 150 g sera żółtego, sól i pieprz
Dynię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i częściowo miąższ. Tak przygotowane skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około godzinę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać mięso, pokrojony w kostkę miąższ dyni, polać wodą, wymieszać i poddusić kilkanaście minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać pomidory, rozdrobniony czosnek, pokrojone igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym farszem wypełnić upieczone połówki dyni. Połowę sera pokroić w centymetrową kostkę, a drugą połowę utrzeć na tarce na grubym oczku. Kostki sera dodać do farszu, a startym posypać wierzch. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.
(www.msm-monki.pl x 2)