4 z 10
Poprzednie
Następne
Dyni nie może zabraknąć w naszym jesiennym menu. Zobacz przepisy na smaczne i zdrowe dania z dyni
Sałatka z pieczoną dynią i jarmużem
150 g jarmużu, mała dynia, 30 g pestek dyni, 100 g sera feta, 30 g żurawiny; dressing: łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, szczypta cynamonu i słodkiej papryki
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować (wrzucić do wrzątku i gotować 2 min), po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.