Dyni nie może zabraknąć w naszym jesiennym menu. Zobacz przepisy na smaczne i zdrowe dania z dyni
Pęczak z roszponką i pieczoną dynią
3 garście roszponki, 1 mała dynia piżmowa, 50 g sera koziego dojrzewającego, 200 g kaszy pęczak, 1 szalotka, 2 ząbki czosnku, 3 szklanki bulionu warzywnego, garść pestek słonecznika, garść migdałów, oliwa, sól, pieprz
Dynię umyć, rozkroić na pół i wybrać pestki. Pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec do miękkości przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Kaszę ugotować, ostudzić. W rondelku zeszklić szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wsypać kaszę, wlać bulion, gotować około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Do gotowej kaszy dodać pokrojoną w kostkę dynię. Całość posypać roszponką, pokrojonym w cienkie plasterki serem kozim dojrzewającym, migdałami oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. (www.eisberg.pl x 2)