Dyni nie może zabraknąć w naszym jesiennym menu. Zobacz przepisy na smaczne i zdrowe dania z dyni
Kasza z dynią i kurkami
2 saszetki kaszy jęczmiennej grubej, 1 dynia piżmowa, świeży rozmaryn, sól, pieprz, olej rzepakowy tłoczony na zimno, garść świeżych lub mrożonych kurek, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki, mały słoik suszonych pomidorów, 1 gęsty jogurt naturalny, 1 łyżka soku z cytryny
Dynię przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, każdą połówkę natrzeć olejem rzepakowym, posolić, dodać dwie gałązki świeżego rozmarynu i zawinąć w folię aluminiową. Piec w 180 st. C przez 45 minut. Kaszę ugotować. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez 3 minuty. Dodać oczyszczone kurki i smażyć kolejne 5 minut. Dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory i dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Smażyć jeszcze przez minutę, doprawić. Dodać posiekany koperek i rozmaryn. Pozostały czosnek wycisnąć w prasce, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Dynię wyjąć z folii, pokroić w plastry, podawać z kaszą z kurkami i sosem czosnkowym.
(www.halina.eu)