2 z 10
Poprzednie
Następne
Dyni nie może zabraknąć w naszym jesiennym menu. Zobacz przepisy na smaczne i zdrowe dania z dyni
Spaghetti z dyni z pesto bazyliowym
dynia, 2 łyżki oleju rzepakowego, 4 pomidory suszone (w oleju), 50 ml wody, 100 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, pęczek świeżej bazylii, łyżka łuskanego słonecznika, 100 g sera żółtego, sól i pieprz
Dynię umyć, osuszyć i obieraczką do warzyw zestrugać w paseczki przypominające spaghetti. Podsmażyć krótką chwilę na rozgrzanym oleju, a następnie podlać wodą, dodać pomidory suszone pokrojone w paseczki, przykryć pokrywką i poddusić ok. 3-5 minut, aż dynia zmięknie. Oliwę z oliwek, czosnek, listki bazylii i podprażony na suchej patelni słonecznik zmiksować, doprawić solą, pieprzem, polać spaghetti z dyni i wymieszać. Po wyłożeniu na talerze posypać startym serem żółtym.