(fot. materiały prasowe Makro)
W dniu finału, 16 listopada, dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania dania głównego oraz deseru z produktów, których wcześniej nie znali. Uczestnicy konkursu otrzymali od międzynarodowego jury pudła (tzw. "black box"), w których znalazły się: polędwica wieprzowa, pęczak, buraki, jabłka, banany i kawa. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu z otrzymanych składników w ciągu półtorej godziny sześciu porcji dania głównego oraz deseru. Potrawy były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze. Jednocześnie popisy młodych talentów poddawane były ocenie dziennikarzy i krytyków kulinarnych, którzy przyznali swoją nagrodę za najbardziej kreatywne danie.
Konkurs organizowany jest przez Akademię Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. W tym roku najlepsze okazały się kobiety - Natalia Ostrowska i Emilia Zgutka z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie. Ale dania przygotowane przez wyszkowian, Dawida i Daniela, zostały bardzo wysoko ocenione przez jury. Uczniowie ZS nr 1 zajęli wysoką, szóstą pozycję i są w gronie najlepszych młodych adeptów sztuki kulinarnej w Polsce.
Więcej informacji z Wyszkowa i powiatu wyszkowskiego znajdziesz tutajWyszków
(fot. materiały prasowe Makro)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?