Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zabili żubra dla cennego mięsa. Zostawili tylko głowę, kości i wnętrzności (uwaga drastyczne zdjęcie)

Gazeta Współczesna
Zwierzę jest pod ścisłą ochroną!
Zabili żubra dla cennego mięsa. Zostawili tylko głowę, kości i wnętrzności (uwaga drastyczne zdjęcie)
Fot. Jarosław Klej

(fot. Fot. Jarosław Klej )

To drugi w ostatnim czasie przypadek zabicia tego prawnie chronionego zwierzęcia. Kilka tygodni temu żubra pomyłkowo zastrzelił podczas polowania w Puszczy Białowieskiej myśliwy. Tym razem jest jeszcze gorzej, bo zwierzę padło ofiarą kłusowników.

- Informację o zabitym zwierzęciu w okolicach wsi Horczaki dostaliśmy w sobotę ok. godz. 11 od pracowników Straży Leśnej - mówi Bogdan Kolenda, nadleśniczy Nadleśnictwa Supraśl. - Na miejsce pojechał nasz pracownik, od razu było wiadomo, że mamy do czynienia z kłusownictwem.

Z dorodnego, około 10 letniego żubra została tylko głowa, kości i wnętrzności. Ok 100 kg mięsa ktoś precyzyjnie z niego wykroił. Gdzie trafiło mięso, na razie nie wiadomo. Niewykluczone, że mogło wyjechać za granicę. Mięso żubra jest rarytasem, bo do żubrów strzelać nie wolno. Postępowanie w tej sprawie prowadzi policja. - Za zabicie żubra grozi wysoka kara grzywny i pozbawienie wolności do 5 lat - mówi Marta Kurylonek z sokólskiej policji, która zajęła się sprawą.

Od wyników śledztwa zależeć będzie dalsze postępowanie oraz ewentualne roszczenia odszkodowawcze z jakimi RDOŚ w Białymstoku może wystąpić wobec kłusownika

Źródło: Gazeta Współczesna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki