Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wybierz zawód z przyszłością. W rej szkole zdobędziesz ciekawe kwalifikacje

(mb)
W nowym roku szkolnym Zespół Szkół - CKR proponuje absolwentom gimnazjum atrakcyjny kierunek kształcenia.

Od 1 września w Zespole Szkół - CKR w Starym Lubiejewie będzie pierwsza klasa kształcąca techników organizacji usług gastronomicznych.

To zawód z przyszłością. W ciągu ostatnich lat nastąpił dynamiczny rozwój branży gastronomicznej. Także w pow. ostrowskim powstaje coraz więcej nowych punktów gastronomicznych o różnym charakterze, które potrzebują wykwalifikowanych pracowników.

Technik organizacji usług gastronomicznych to zawód o charakterze usługowym. Słuchacze tego kierunku uczą się m.in. zasad żywienia i technologii gastronomicznej oraz zdobywają wiedzę na temat profesjonalnej obsługi konsumenta. Poznają zasady właściwej obsługi klienta, podawania i serwowania potraw i napojów, dekoracji potraw, doboru bielizny i zastawy stołowej. Uczą się również projektowania i aranżacji wnętrz sal konsumpcyjnych. Kończąc ten kierunek stają się specjalistami w organizacji różnego rodzaju przyjęć okolicznościowych: bankietów, wesel, imprez plenerowych, przyjęć firmowych, jak i rozliczania produkcji zakładów gastronomicznych.

Absolwent takiej szkoły może pracować w barach, restauracjach, kawiarniach, kafeteriach, pubach, gastronomii hotelowej, jak również otworzyć własną działalność gastronomiczną np. w formie firmy cateringowej, działalności usługowo-rozrywkowej.

Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu technik organizacji usług gastronomicznych jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej. Zdobyte kwalifikacje w tym zawodzie mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych m.in. na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka.

Szkoła w Lubiejewie od wielu lat kształci specjalistów do spraw żywienia. Ma świetnie wyposażoną pracownię żywienia. Szkoła ma osobny budynek, w którym odbywają się wyłącznie zajęcia dla uczniów kształcących się w zawodach: technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz kucharz małej gastronomii. Znajdujące się tam pracownie technologii gastronomicznej, sala obsługi konsumenta, sala komputerowa oraz klasopracownie przedmiotowe umożliwiają uczniom zdobywanie wiedzy teoretycznej i stosowanie jej w praktyce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki