Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

I sesja 9 kadencji. Ślubowanie radnych i prezydenta Włocławka, wybór przewodniczącego

NOWE
I sesja 9 kadencji. Ślubowanie radnych i prezydenta Włocławka, wybór przewodniczącego

Malborskie Wiosenne Dni Seniora 2024. Oto trzydniowy program

Malborskie Wiosenne Dni Seniora 2024. Oto trzydniowy program

Polecamy

Makowianin ukradł kosmetyki z drogerii i uciekł rowerem

Makowianin ukradł kosmetyki z drogerii i uciekł rowerem

Wyciekły dane z popularnej platformy sprzedażowej. Jest zawiadomienie do prokuratury

Wyciekły dane z popularnej platformy sprzedażowej. Jest zawiadomienie do prokuratury

Tu będzie znajdować się nowa siedziba ostrowskiej policji. Wiemy, kiedy ruszy budowa

Tu będzie znajdować się nowa siedziba ostrowskiej policji. Wiemy, kiedy ruszy budowa