Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piasecznia. "W kurpiowskim garncu - zapomnianych potraw smak i urok" [ZDJĘCIA]

Beata Modzelewska
Beata Modzelewska
Ależ smacznie było w niedzielę, 16 października w świetlicy w Piaseczni. Było to prawdziwe święto kurpiowskich potraw. Podsumowany został projekt „W kurpiowskim garncu – zapomnianych potraw smak i urok”, dofinansowany przez Starostwo Powiatowe w Ostrołęce.

Konkurs prowadzony był w czterech kategoriach: korale z produktów naturalnych, potrawy ludowe, ciasta regionalne oraz opis najciekawszego wydarzenia KGW.

Do komisji wytypowano: radnego wojewódzkiego Mariana Krupińskiego, dyrektora CKK w Kadzidle Grzegorza Parzycha oraz proboszcza kadzidlańskiej parafii, księdza Ryszarda Kłosińskiego.

Łatwego zadania komisja nie miała, bo stoły uginały się pod daniami m.in. z ziemniaka, kapusty, dyni, korale (z makaronu, jabłuszek, kukurydzy, kasztanów itp.) ujmowały pomysłowością, a ciasta i ciasteczka pieściły podniebienia.

24 koła gospodyń wiejskich stanęły do konkursu.

Gdy komisja degustowała i podziwiała, pozostali goście – w liczbie około 150 – przysłuchiwali się występom KGW, a gdy usłyszeli dźwięki harmonii pedałowej (wywołane przez Jana Kanię), ruszyli w tan.

Najsmaczniejszą w ocenie komisji potrawę regionalną przygotowały panie z Chudka, drugie miejsce – KGW Rozwory, trzecie – KGW Zabiele. W kat. korale: I miejsce – Kadzidło, II – Piasecznia, III – Wykrot. Ciasto regionalne: I – Klimki, II – Laski, III – Łęg Przedmiejski. Opis wydarzenia: I miejsce – KGW Baba, II – Piasecznia, III – Lipniki. Te zostały wyróżnione, ale wszystkie dostały nagrody finansowe w takiej samej wysokości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki