Konkurs prowadzony był w czterech kategoriach: korale z produktów naturalnych, potrawy ludowe, ciasta regionalne oraz opis najciekawszego wydarzenia KGW.
Do komisji wytypowano: radnego wojewódzkiego Mariana Krupińskiego, dyrektora CKK w Kadzidle Grzegorza Parzycha oraz proboszcza kadzidlańskiej parafii, księdza Ryszarda Kłosińskiego.
Łatwego zadania komisja nie miała, bo stoły uginały się pod daniami m.in. z ziemniaka, kapusty, dyni, korale (z makaronu, jabłuszek, kukurydzy, kasztanów itp.) ujmowały pomysłowością, a ciasta i ciasteczka pieściły podniebienia.
24 koła gospodyń wiejskich stanęły do konkursu.
Gdy komisja degustowała i podziwiała, pozostali goście – w liczbie około 150 – przysłuchiwali się występom KGW, a gdy usłyszeli dźwięki harmonii pedałowej (wywołane przez Jana Kanię), ruszyli w tan.
Najsmaczniejszą w ocenie komisji potrawę regionalną przygotowały panie z Chudka, drugie miejsce – KGW Rozwory, trzecie – KGW Zabiele. W kat. korale: I miejsce – Kadzidło, II – Piasecznia, III – Wykrot. Ciasto regionalne: I – Klimki, II – Laski, III – Łęg Przedmiejski. Opis wydarzenia: I miejsce – KGW Baba, II – Piasecznia, III – Lipniki. Te zostały wyróżnione, ale wszystkie dostały nagrody finansowe w takiej samej wysokości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?