Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego),...
fot. ryzhkov86/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT/MIT: Nie powinno łączyć się ogórków z pomidorami

Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego), natomiast ogórek posiada askorbinazę, czyli substancję dezaktywującą działanie kwasu askorbinowego.

Rzeczywiście spożywanie samych ogórków i pomidorów w sałatce może pozbawić ją większości witaminy C.

Warto natomiast pamiętać, że wiele warzyw i owoców zawiera znaczne ilości tej witaminy, dlatego zbilansowana dieta w pełni pokryje zapotrzebowanie na kwas askorbinowy, nawet w przypadku łączenia ogórków z pomidorami.

Zobacz również

Noc Muzeów 2024 w Szubinie. Pokazali muzyczny obraz miasta - zdjęcia i wideo

Noc Muzeów 2024 w Szubinie. Pokazali muzyczny obraz miasta - zdjęcia i wideo

Rzeszowskie Juwenalia. Na scenie królował Lady Pank, a na niebie... zorza polarna!

NOWE
Rzeszowskie Juwenalia. Na scenie królował Lady Pank, a na niebie... zorza polarna!

Polecamy

Krzewuszka naprawdę jest cudowna. Ale pamiętaj o cięciu tego krzewu

Krzewuszka naprawdę jest cudowna. Ale pamiętaj o cięciu tego krzewu

Węgry jadą z Chinami w „złotą podróż”. Pekin zainwestuje miliardy dolarów

Węgry jadą z Chinami w „złotą podróż”. Pekin zainwestuje miliardy dolarów

Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz

Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz