Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe...
fot. margouillat/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT: Nie powinno łączyć się ryb morskich z surowymi warzywami krzyżowymi

Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe (kalafior, brokuł, karczoch) zawierają składniki antyodżywcze – goitrogeny. Związki te zmniejszają wchłanianie jodu w przewodzie pokarmowym.

Należy dodać, że ilość goitrogenów można zmniejszyć gotując warzywa bez przykrywki.

Zobacz również

Mistrzem Jagiellonia czy Śląsk? Zmiana lidera stała się faktem. Analiza tabeli

Mistrzem Jagiellonia czy Śląsk? Zmiana lidera stała się faktem. Analiza tabeli

Pierwsza sesja Rady Miejskiej w Piątku kadencji 2024-2029

Pierwsza sesja Rady Miejskiej w Piątku kadencji 2024-2029

Polecamy

CKE komentuje codzienne wycieki arkuszy

TYLKO U NAS
CKE komentuje codzienne wycieki arkuszy

Pierwszy człowiek z implantem Neuralink i awaria wszczepu w jego mózgu

Pierwszy człowiek z implantem Neuralink i awaria wszczepu w jego mózgu

5 oznak kradzieży danych osobowych. Jak rozpoznać, że zostały skradzione?

5 oznak kradzieży danych osobowych. Jak rozpoznać, że zostały skradzione?