Marta Deniszewska prezentuje swoje produkty podczas szkolenia w starostwie
(fot. M.Uścińska)
To piąta edycja konkursu, którego celem jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej oraz oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa.
Zgłoszenia do konkursu były przyjmowane do końca lutego. O Laur Marszałka mogą walczyć firmy komercyjne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne i osoby fizyczne.
Producenci z obszaru działania Lokalnej Grupy Działania "Zielone Sioło" zgłosili sześć produktów regionalnych. Są to:
- "Babka śmietankowo-maślana" - Gospodarstwo Agroturystyczne "Bocianie Gniazdo" Ewy Rudo z Prostyni,
- "Konfitura z mirabelek" - Gospodarstwo Rolne Doroty Jurkiewicz z Koskowa,
- "Ser mocek z mleka krowy polskiej czerwonej" - Gospodarstwo Ekologiczne Mariusza Mierzejewskiego z Wiśniewa,
- "Pierogi prostyńskie z kozim serem" - Gospodarstwo Agroturystyczne "Kozie Sioło" Marty Deniszewskiej z Prostyni,
- "Pijana śliwka" - Koło Gospodyń Wiejskich "Ruskołęki" ze wsi Stara Ruskołęka
- "Pączki DAJANY z nadzieniem różanym" - Gospodarstwo Agroturystyczne "Dajana" Danuty Jabłonki-Grabowskiej z Broku.
Wszystkie produkty będą rywalizowały w kategorii "Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne", charakteryzujące się produkcją bez chemii, naturalnymi procesami technologicznymi, tradycyjną recepturą oraz surowcami pochodzącymi z rolnictwa ekologicznego lub rolnictwa zintegrowanego.
Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi na przełomie marca i kwietnia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?