Jedzenie zamawiamy online a nie telefonicznie

Maciej Badowski
Maciej Badowski

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Z roku na rok liczba użytkowników serwisów umożliwiających zamawianie jedzenia znacząco wzrasta. Jak podają eksperci, przestały być zauważane bariery psychologicznych, które jeszcze parę lat temu powstrzymywały Polaków przed zamawianiem z restauracji drogą internetową.

Od pierwszego kwartału 2016 roku, Pyszne.pl nie tylko utrzymuje, ale konsekwentnie umacnia pozycję zdecydowanego lidera polskiego rynku zamówień jedzenia w internecie. Według własnych szacunków, pod względem ilości zamówień serwis jest już 5 razy większy niż drugi w kolejności gracz rynkowy.

Pyszne.pl współpracuje z 5,6 tys. restauracji w całej Polsce, z czego 850 w samej Warszawie. Obrót dla restauracji wygenerowany na platformie w pierwszym półroczu 2017 wzrósł o ponad 110 proc. rok do roku, osiągając wartość bliską 150 mln złotych (35 mln EUR). Średnia wartość zamówienia wyniosła 43 zł (10,03 EUR).

- Jeżeli popatrzymy na kraje bardzie rozwinięte w grupie takeaway, to te wzrosty są niższe, ale nadal są bardzo wysokie- tłumaczy w rozmowie z AIP Arkadiusz Krupicz, Pyszne.pl. - Pomimo, że teraz wygenerowaliśmy 3,5 mln zamówień, to nadal generujemy trzy cyfrowe wzrosty, co jest rzadko spotykane na rynku. Coraz więcej restauracji przekonuje się do tego, żeby z nami współpracować, przez to coraz więcej klientów do nas trafia. Mając coraz więcej restauracji, potrafimy zbudować ofertę dla coraz większej liczby użytkowników. Jedno napędza drugie- dodaje.

Jak pokazują dane, konsumenci szybko przekonują się, że szeroki wybór, możliwość dodawania i sprawdzania opinii i szybkość zamówienia przeważają nad korzyściami dzwonienia do restauracji. Przyglądając się zmianom stylu życia i rosnącej roli technologii w codziennym życiu, ekspert prognozuje dalszy rozwój rynku w Polsce, tak jak stało się to w części krajów europejskich.

Materiał oryginalny: Jedzenie zamawiamy online a nie telefonicznie - Strefa Biznesu

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

W gastronomii najważniejszy jest sprzęt, od niego zależy 80% sukcesu.

http://sprzet-gastronomiczny.info/

G
Gość

Kampania reklamowa pyrzne.pl trwa w najlepsze.

Z
Zdzich

Tylko pizza i makarony co to za jedzenie, raz można ale tak stale to wolałbym coś normalnego.

J
Jana

Bardzo ciekawa wypowiedź!

Dodaj ogłoszenie