Ile w Polsce jest z kuchni włoskiej? (zdjęcia i konkurs)
Tu stworzył restaurację włoską, którą nazwał Pasta Rica, znajdującą się przy ul. Gorbatowa, naprzeciwko budującej się obecnie Galerii Bursztynowej. Prowadzi ją już cztery lata.
– Spełniły się moje marzenia, mogłem się wreszcie w pełni realizować – opowiada. – W naszym menu stawiamy przede wszystkim na stare przepisy włoskie. Najważniejszą chyba cechą kuchni włoskiej jest to, że wszystkie potrawy przygotowane są ze świeżych produktów. Dlatego u nas nie ma gotowych, mrożonych potraw. Korzystamy tylko ze świeżych i naturalnych produktów.
Cechą rozpoznawczą kuchni włoskiej i Pasty Ricy są makarony. Kucharze pana Grzegorza przygotowują je pod przeróżnymi postaciami.
– We włoskim makaronie musi być parmezan, żaden inny ser – zdradza ostrołęczanin. I opowiada o różnicach w kulturze jedzenia pomiędzy Polakami a mieszkańcami Półwyspu Apenińskiego. – Włosi, polecając daną restaurację, mówią: „Tu można dobrze zjeść”. Polacy natomiast najczęściej: „Tu można się najeść”. Wśród Włochów najważniejsze są doznania smakowe, my czasem zbyt dużą wagę przywiązujemy do objętości posiłku.
Poza tym jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia z „okienka”, gotowego w pięć minut. Włosi są bardziej cierpliwi, wolą poczekać na przygotowane od podstaw danie