Fafernuchy to kurpiowskie ciasteczka, wyglądem przypominające kopytka, które upieczone na początku nowego roku mają zapewnić szczęście i dobrobyt.
Na drugim miejscu zestawienia najdziwniejszych potraw regionalnych znalazł się pokuczaj – nazwa może kojarzyć się z ciastem, jednak nic bardziej mylnego. Pokuczaj to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z Warmii, przygotowywane z mięsa mielonego, które formuje się w kule i smaży.
Kulinarnym hitem wielkopolskiej kuchni jest z kolei parzybroda (miejsce trzecie w tym zestawieniu) – prosta w wykonaniu zupa z młodej kapusty. Jej nazwa wzięła się stąd, że gorące liście kapusty przyklejały się do brody jedzącego i parzyły ją.
Fafernuchy to tradycyjne ciasteczka pochodzące z Kurpi - z marchwią i pieprzem. Jak je zrobić? Kilka lat temu zaprezentowaliśmy przepis i wykonanie gospodyń z Golanki w gm. Kadzidło, gdzie w ostatnich latach odbywało się Święto Fafernucha.
Tak wyglądało Święto Fafernucha w Golance:
Zobacz
Kuchnia i produkty regionalne Polakom najczęściej kojarzą się z tradycją (59%), smakiem (48%) i oryginalną recepturą (41%). Tradycyjne potrawy to również oznaka świeżości (40% badanych), jakości (32%) oraz zdrowia (27%) i ekologii (18%).
Badanie „Polacy i kuchnia regionalna”, przeprowadzone zostało w ramach kampanii PSH Lewiatan „Wybieram lokalne".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?