W wiosennych eliminacjach do IV edycji konkursu kulinarnego "Zgotuj sobie sukces" udział wzięło 56 zespołów ze szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim z całej Polski.
Do półfinału zakwalifikowały się 24 dwuosobowe ekipy, wśród nich reprezentanci Ostrołęki, Przasnysza i Wyszkowa. O sukcesie decydował autorski przepis młodych kucharzy uwzględniający obowiązkowe składniki - w tym roku były to polędwica wieprzowa i borowik mrożony.
Podczas półfinału, który odbędzie się 15 listopada w Warszawie, międzynarodowe jury wyłoni 12 finalistów. Dzień później (16 listopada) powalczą oni o nagrodę główną - 10 000 zł i staż w ekskluzywnej kuchni w zagranicznym hotelu oraz nagrody dla szkoły.
Uczniowie i uczennice, którym udało się przejść eliminacje, w półfinale i finale konkursu będą walczyli wg zasad sprawdzonych w poprzednich edycjach. Prace konkursowe składać się będą z II dania głównego i deseru (po 6 porcji), a uczestnicy będą musieli przygotować je w ciągu 1 godziny na podstawie przepisu według własnego pomysłu przy użyciu produktów z "BLACK BOX", które poznają tuż przed rozpoczęciem pracy. Propozycje konkursowe oceniać będzie międzynarodowe jury, które pod uwagę weźmie oryginalność, wygląd i smak dań oraz technikę ich przygotowania. W finale prace poddane będą dodatkowej ocenie przez jury komplementarne, do którego zaproszeni zostaną znani dziennikarze i krytycy kulinarni.
- Konkurs kulinarny to giełda talentów i możliwość zaprezentowania swoich możliwości - mówi Grzegorz Kazubski z Makro. Często już na tym etapie otwierają się pierwsze drzwi do kariery zawodowej.
Konkurs "Zgotuj sobie sukces" organizowany jest pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, jedynej polskiej organizacji, która należy do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy.
- Konkurs ma już swoją renomę - mówi Grzegorz Kazubski. Z roku na rok coraz więcej młodych adeptów sztuki kulinarnej pragnie zweryfikować swoje umiejętności i wizję tego zawodu. Okazja ku temu jest niepowtarzalna, ponieważ nasz konkurs wyróżnia się między innymi tym, że w jury zasiadają międzynarodowi eksperci. To daje pełną gwarancję obiektywności i bardzo wysokiego poziomu konkursu. Wszystko odbywa się zgodnie ze standardami WACS (Word Association of Chefs Societies - Światowe Stowarzyszenie Kucharzy) - dodaje.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?