Tego jeszcze nie jadłeś! Nietypowe obiady, które warto przygotować. TOP 15 pomysłów [PRZEPISY]
Naleśniki kukurydziane z mięsem mielonym i serem żółtym
Składniki na 4 sztuki
1 puszka kukurydzy
200 g wołowego mięsa mielonego
8 pieczarek średniej wielkości
150 g sera żółtego typu gouda
1 jajko
75 ml mleka
75 ml wody mineralnej niegazowanej
3 łyżki mąki
1/3 łyżeczki soli + 1/3 do mięsa + szczypta do pieczarek
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka majonezu
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka masła + tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie
Kukurydzę odcedzamy. 2/3 puszki miksujemy na gładki krem. Dodajemy jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotowujemy mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki- u mnie wyszło 4.
Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano.
Farsz dzielimy na 4 części i smarujemy każdego naleśnika. Składamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i smażymy ze szczyptą soli na łyżce masła. Rumianymi posypujemy każdego naleśnika, a całość pokrywamy startym żółtym serem.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (u mnie grzanie dolne) przez około 35 minut. Podajemy na ciepło.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”