MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
I mahonia, i ostrokrzew kolczasty to bardzo ładne krzewy,...
fot. Skorchanov (pixabay.com, Sipa (pixabay.com)

Te rośliny mylimy najczęściej. Uważaj, bo niektóre pomyłki mogą mieć tragiczne skutki! Zobacz, na co zwrócić uwagę

Mahonia i ostrokrzew kolczasty

I mahonia, i ostrokrzew kolczasty to bardzo ładne krzewy, które mają bardzo podobne liście. Jednak mahonia jest nieszkodliwa, a jej owoce są nawet jadalne (uwaga: muszą być pozbawione pestek!), natomiast owoce i pozostałe części ostrokrzewu są toksyczne i powodują zatrucia (choć kiedyś wykorzystywano je w ziołolecznictwie).

Jak odróżnić mahonię i ostrokrzew? Obydwa krzewy mają ciemnozielone liście o błyszczącej powierzchni, które nie opadają na zimę. Ich brzegi są ząbkowane i mają niewielkie kolce. Jednak liście mahonii są złożone z kilku mniejszych listków, natomiast ostrokrzewu – wyrastają pojedynczo. Kwiaty mahonii są intensywnie żółte i zebrane w spore kwiatostany. Kwiaty ostrokrzewu – białe i niepozorne.

Dojrzałe owoce mahonii są granatowe, z szarawym nalotem (jak u borówek), natomiast owoce ostrokrzewu kolczastego – czerwone (uwaga: są gatunki ostrokrzewów o ciemnych owocach, np. Ilex crenata, ale ma inne liście).

Zobacz również

Zaprezentowano kalendarz kobiecych turniejów tenisowych na rok 2025. Będą zmiany!

Zaprezentowano kalendarz kobiecych turniejów tenisowych na rok 2025. Będą zmiany!

Kaczyński: Polska będzie zmuszona do przyjmowania migrantów

Kaczyński: Polska będzie zmuszona do przyjmowania migrantów

Polecamy

Kierowca hondy uderzył w autobus MZK i uciekł. Policja ustala szczegóły zdarzenia

Kierowca hondy uderzył w autobus MZK i uciekł. Policja ustala szczegóły zdarzenia

Domowa ice tea w zdrowszej wersji. Ten napoj orzeźwia jak żaden inny

Domowa ice tea w zdrowszej wersji. Ten napoj orzeźwia jak żaden inny

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę