W skrócie
W sklepach spożywczych można znaleźć ice tea wielu znanych marek. Jednak większość z nich wzbogacana jest sporą ilością cukru, a ich aromat jest sztuczny. Co więcej, są to często napoje o smaku egzotycznych owoców, które nawet nie stały obok pomarańczy i cytryn. Domowa herbata na zimno jest też tańsza niż kupne odpowiedniki. W upalne dni robię mrożoną herbatę z minimalną ilością cukru. Piękny zapach to zasługa zestawienia mięty z plastrami cytryny. Wypróbuj prosty przepis na domową mrożoną herbatę.
Domowe ice tea – przepis na orzeźwiający napój
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 10 minut + schładzanie.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2-4 torebki czarnej herbaty,
- 1 litr wody,
- 10-20 g cukru,
- 1 cytryna lub 2 limonki,
- 1 pomarańcza,
- 7 listków mięty.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić ice tea w domu?
Sposób przygotowania:
- Zagotuj litr wody, a następnie w szklanym dzbanku umieść torebki z czarną herbatą.
- Zalej je wrzątkiem i parz przez około 5-8 minut, aby napój nabrał intensywnego smaku.
- Gdy herbata jest gotowa, dodaj cukier do niej cukier i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.
- Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyj i wyparz. Pokrój w plasterki.
- Pokrojone cytrusy dodaj je do dzbanka z zaparzoną czarną herbatą.
- Odstaw herbatę na bok i pozostaw do wystudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową.
- Dzbanek z przyszłą ice tea włóż ją do lodówki w dzbanku z pokrywką (inaczej może przyjąć zapachy z jedzenia z lodówki) na godzinę.
- Schłodzoną herbatę podawaj z kilkoma kostkami lodu i listkami mięty.
- Do szklanek możesz włożyć kostki lodu dodatkową porcję plasterków cytryny i listki mięty.
Rodzaje herbaty potrzebne do ice tea
Mrożona herbata może przybrać wiele rodzajów. Najczęściej korzysta się z czarnej herbaty o wyrazistym smaku. Jeśli używasz liściastej, przed połączeniem z pozostałymi składnikami trzeba herbatę przecedzić przez sitko lub zrobić ją w specjalnym zaparzaczu typu french press. Pyszne ice tea można także przyrządzić z zielonej herbaty, herbatek ziołowych lub wzbogacić suszem owocowym. Pamiętaj, że po schłodzeniu napój wydaje się mniej intensywny w smaku, więc trzeba użyć go więcej niż w standardowym napoju pitym na gorąco.
Jak długo przechowywać ice tea i w jaki sposób?
Własnoręcznie zrobioną mrożoną herbatę przechowuj pod przykryciem w dzbanku lub butelce. W chłodnym i suchym miejscu. Najlepiej w lodówce. Ice tea możesz spożyć w ciągu 2 dni od zrobienia. Aby napój nie gorzkniał od nadmiaru owoców, to przed dłuższym przechowywaniem wyjmij je z herbaty. Możesz także wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny i wlać do mrożonej herbaty. Tak zrobiona ice tea będzie świetnie smakować.
Ponadto istnieje alternatywna metoda zrobienia mrożonej herbaty. To tak zwane „zimne parzenie”, czyli cold brew. Ta metoda najczęściej stosowana jest do robienia kawy, ale herbata w takim wykonaniu także jest pyszna.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?