MKTG SR - pasek na kartach artykułów
8 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jest substancją żelującą, zagęstnikiem i stabilizatorem...
fot. lesyamalkovich11/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E407 – Karagen

Jest substancją żelującą, zagęstnikiem i stabilizatorem pozyskiwanym z czerwonych wodorostów. Często występuje w przetworach i deserach mlecznych, w tym w produktach dietetycznych, przetworach owocowych (m.in. dżemach niskosłodzonych), mleku modyfikowanym dla niemowląt i środkach spożywczych dla dzieci.

Pewne metody przetwarzania karagenu (i przemiany w układzie trawienia) powodują jednak, że przekształca się on do polimeru o nasilonych działaniach niepożądanych. To m.in. wywoływanie stanów zapalnych jelit i zaburzeń ich funkcjonowania, a także zwiększenie ryzyka rozwoju zespołu jelita drażliwego, wrzodów i nowotworów.

Zobacz również

Noc Muzeów. Tłumy, ogromne kolejki!

Noc Muzeów. Tłumy, ogromne kolejki!

Warta - Legia LIVE! Wojskowi utrzymają miejsce na podium?

Warta - Legia LIVE! Wojskowi utrzymają miejsce na podium?

Polecamy

Uwaga! Duże zagrożenie pożarowe w lasach naszego regionu

Uwaga! Duże zagrożenie pożarowe w lasach naszego regionu

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Najlepsze prezenty na Dzień Matki DIY. Nie kupisz ich w żadnym sklepie!

Najlepsze prezenty na Dzień Matki DIY. Nie kupisz ich w żadnym sklepie!