Świąteczne pierniczki - najlepsze przepisy. Popularni kucharze zdradzają swoje przepisy. Gessler, Okrasa, Starmach
Pierniczki Ani Starmach
Składniki:
- 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
- 150 ml miodu
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie
Bardzo miękkie masło wymieszać na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodać proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową.
Ciasto szybko zagnieść i wsadzić do lodówki na min. 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować dość grubo – około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki).
Wykrawać pierniczki.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 10-12 minut.
Źródło: aniastarmach.pl