Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sucharki Marszałka jedną z atrakcji obchodów rocznicy odzyskania niepodległości w Goworowie [ZDJĘCIA, WIDEO]

Anna Wołosz
Anna Wołosz
W piątek, 9 listopada, o godz. 10.00 w kościele w Goworowie rozpoczęły się gminne obchody 100. rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Jedną z atrakcji będą słynne cynamonowe sucharki, przysmak Józefa Piłsudskiego. Zobaczcie, jak powstawały.

Gospodynie z Lipianki spotkały się w Ośrodku Edukacji Regionalnej, żeby w niezwykły sposób świętować rocznicę odzyskania niepodległości. Jak mówią, nasza historia i tradycja to również to, co się jada. Dlatego posłużyły się przepisem z internetu, na sucharki litewskie cynamonowe. Według Aleksandry, drugiej żony marszałka Józefa Piłsudskiego, było to jego wielki przysmak. Sucharki robi się, piekąc placki w foremkach chlebowych. Są to mało słodkie drożdżówki, z dodatkiem startej skórki z pomarańczy i cynamonu. Po upieczeniu i przestudzeniu wyjmuje się je z blach, trzeba je pokroić na kromki, wysuszyć w letnim piecyku, następnie posypać cynamonem i cukrem pudrem.

Kiedy placki rosły, panie czekały przy herbacie, wyjadając resztę pomarańczy. Sucharki piekły pierwszy raz, ale w pracy z drożdżowym ciastem mają wprawę, w końcu podobne placki piecze się w tych okolicach niemal co sobota.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki