MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Stefanka na herbatnikach. Błyskawiczne ciasto bez pieczenia, które zachwyci twoich bliskich. Wypróbuj przepis

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Klasyczna stefanka to pyszne, ale pracochłonne ciasto. Mam dla ciebie jej znacznie łatwiejszą i szybszą wersję. Do jej wykonania potrzebujesz gotowych maślanych herbatników. Kliknij w galerię, by zobaczyć, jak zrobić ciasto krok po kroku.
Klasyczna stefanka to pyszne, ale pracochłonne ciasto. Mam dla ciebie jej znacznie łatwiejszą i szybszą wersję. Do jej wykonania potrzebujesz gotowych maślanych herbatników. Kliknij w galerię, by zobaczyć, jak zrobić ciasto krok po kroku. Katarzyna Puczyńska
Stefanka na herbatnikach to pyszna i niezawodna wersja klasycznego wypieku. To ciasto bez pieczenia, które zawsze się udaje i z pewnością posmakuje każdemu. Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak krok po kroku przygotować ją z łatwo dostępnych składników. Wystarczy 30 minut! Przekonaj się, jakie to proste.

W skrócie:

Stefanka to ciasto, które przygotowuje w moim domu na święta. Są to placki miodowe przełożone kremem z kaszy manny i oblane czekoladą. Jej przygotowanie zajmuje kilka godzin. Gdy jednak mam ochotę na taki przysmak, a nie mam czasu na długie wypiekanie ciasta, to sięgam po przepis na stefankę na herbatnikach. Robi się ją błyskawicznie, a w smaku bardzo przypomina ten klasyczny smakołyk.

Ciasto warto udekorować polewą z kakao i mleka w proszku, który nada jej pełniejszego smaku. Równie dobrze sprawdzi się jednak rozpuszczona czekolada.

Zobacz, jak zrobić stefankę na herbatnikach

Stefanka na herbatnikach - przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut,
liczba porcji: 16 kawałków,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • ok. 50 herbatników,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 120 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego 16 g lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 9 łyżek powideł śliwkowych.

Polewa kakaowa:

  • pół szklanki mleka w proszku,
  • 100 g masła,
  • pół szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 25 ml wody.

Jak zrobić stefankę na herbatnikach?

  1. Wlej mleko do garnka, dodaj kaszę mannę i cały przez czas mieszając doprowadź całość do wrzenia. Ostudź.
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj stopniowo kaszę mannę i miksuj, aż masa dobrze się połączy.
  3. Przygotuj polewę kakaową: w garnuszku rozpuść masło z cukrem, kakao i wodą, pogotuj dwie minuty i zdejmij z ognia. Dodaj mleko w proszku i wymieszaj.
  4. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  5. Na dnie wyłóż warstwę herbatników, posmaruj ją połową porcji powideł śliwkowych, a następnie przykryj masą waniliową.
  6. Ułóż kolejną warstwę herbatników, posmaruj je resztą powideł i wyłóż pozostałą masę.
  7. Wierzch przykryj ostatnią warstwą herbatników, a na nie wylej polewę kakaową.
  8. Ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę.
Klasyczna stefanka to pyszne, ale pracochłonne ciasto. Mam dla ciebie jej znacznie łatwiejszą i szybszą wersję. Do jej wykonania potrzebujesz gotowych maślanych herbatników. Kliknij w galerię, by zobaczyć, jak zrobić ciasto krok po kroku.

Stefanka na herbatnikach. Błyskawiczne ciasto bez pieczenia,...

Zobacz także inne przepisy na ciasta bez pieczenia ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Stefanka na herbatnikach. Błyskawiczne ciasto bez pieczenia, które zachwyci twoich bliskich. Wypróbuj przepis - Strona Kuchni

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki