Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Spożycie warzyw i owoców w Polsce. Ekspert: Sytuacja nie wygląda dobrze

Maciej Badowski
Maciej Badowski
W okresie zimowym z owoców najczęściej wybieramy jabłka oraz owoce jagodowe.
W okresie zimowym z owoców najczęściej wybieramy jabłka oraz owoce jagodowe. fot. Karolina Misztal/ Polska Press
Niemal 3/4 Polaków nie wie ile warzyw i owoców powinno się spożywać. Jednocześnie 1/3 nie wie ale uważa, że je ich tyle, ile potrzeba. - W tej chwili sytuacja nie wygląda dobrze- komentuje ekspert.

- W tej chwili sytuacja nie wygląda dobrze. Polska jeśli chodzi o wielkość produkcji jest 3. krajem w UE, natomiast jeśli chodzi o spożycie, to w spożyciu warzyw zajmujemy bodajże 6. miejsce, a w spożyciu owoców 4. od końca w UE. Jest to też ilość spożywana daleko niższa od zaleceń żywieniowców, od zaleceń WHO. Nie jest dobrze, wskazują na to też badania- tłumaczy w rozmowie z AIP Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Jak tłumaczy Boguta, w okresie zimowym z owoców najczęściej wybieramy jabłka oraz owoce jagodowe. Natomiast jeśli chodzi o warzywa to dominują tutaj przede wszystkim nasze popularne gatunki jak cebula, marchew ale również pomidory czy ogórki. - Wybieramy także buraki ćwikłowe, brokuły, kalafiory. Co ciekawe jeśli chodzi o owoce, bardzo często, jednak rzadziej niż jabłka, wybieramy banany i pomarańcze -dodaje.

- Pomimo tego, że Polacy znają benefity jakie wiążą się z jedzeniem warzyw i owoców, nie mają pojęcia ile tych warzyw i owoców trzeba codziennie spożywać- mówi Agata Zadrożna, Kantar.

Jednocześnie w Polsce stają się mrożonki. Znajdują się coraz częściej w naszym zestawie śniadaniowym, obiadowym i nawet kolacyjnym. Oczywiście głównie są to mrożonki warzywne, wynika to z naszej tradycji.

- Nasze społeczeństwo jest coraz bogatsze, ma coraz więcej świadomości żywieniowej, wie co należy i w jakiej ilości należy zjadać. Natomiast jeśli chodzi o mrożonki owocowe to zdecydowanie są marginesem póki co. Jednak trend światowy jest jednoznaczny, dlatego liczę na to, że mrożonki owocowe w naszym podstawowym menu- wyjaśnia AIP Zbigniew Kacprzyk, Krajowa Rada Przetwórstwa i Zamrażalnictwa owoców i Warzyw.

- Jakość mrożonek produkowanych przez polskie firmy jest na naprawdę wysokim poziomie. Wszystko wskazuje na to, że mrożonki będą coraz bardziej dominować na stołach Polaków i czerpać z tego będą korzyści zarówno zdrowotne jak i finansowe obydwie strony, czyli producenci- dodaje Kacprzyk.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Spożycie warzyw i owoców w Polsce. Ekspert: Sytuacja nie wygląda dobrze - Strefa Biznesu

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki