Przepis na faworki Kingi Paruzel. Finalistka Masterchefa ze Śląska proponuje 4 przepisy na pyszne, domowe faworki
Przepisy Kingi Paruzel na pączki i faworki:
Pączki z „dziurką” – jabłkiem czyli racucho-pączki
Składniki:
1 szklanka mąki bezglutenowej (spokojnie można użyć mąki pszennej)
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
1 jajko
1 ¼ szklanki maślanki
4 duże jabłka
1 L oleju
1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołowa, cukier i sól.
2. W osobnej misce wymieszać jajko i maślankę, a następnie przelać mieszaninę jaj do mieszanki suchej z mąką. Całość wymieszać aż dobrze się wszystko połączy.
3. Jabłka obrać i pokroić na 1 cm krążki usuwając z każdego gniazdo nasienne za pomocą noża lub ostrej foremki. Jabłka mają wyglądać jak pierścienie.
4. W dużym garnku (ja smażyłam w woku) rozgrzać olej.
5. Krążki jabłek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z każdej strony po 2 minuty lub do momentu kiedy zrobią się złote.
6. Racucho - pączki wykładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE