Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na faworki Kingi Paruzel. Finalistka Masterchefa ze Śląska proponuje 4 przepisy na pyszne, domowe faworki

Katarzyna Pachelska
Katarzyna Pachelska
Kinga ParuzelZobacz kolejne zdjęcia z przepisami Kingi Paruzel. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Kinga ParuzelZobacz kolejne zdjęcia z przepisami Kingi Paruzel. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Kinga Paruzel, finalistka programu "Masterchef", mieszkająca w Zbrosławicach koło Tarnowskich Gór, od wielu lat z powodzeniem prowadzi bloga kulinarnego i wydaje książki kucharskie. Z "Dziennikiem Zachodnim" podzieliła się swoimi przepisami na karnawałowe słodkości - pączki i faworki.

Kinga Paruzel przyznaje, że nie przepada za pączkami. - Uwielbiam za to „nasze” tradycje. Śledzik, karpik, jajeczko i pączuś. Jak wiele dat w naszym kalendarzu łączy się z jedzeniem!

Przepisy na pączki i faworki, przygotowane przez Kingę Paruzel

Z okazji „tłustego czwartku” przygotowałam między innymi wariację na temat klasyka. Pączki z „przymrużeniem oka” – zrobione z maślanki i z jabłkiem w środku. Delikatne, lekkie i pyszne. To coś w stylu racucho-pączka. Cała moja rodzina szaleje na ich punkcie. Ich zaletą jest to, że zrobisz je w 20 minut, wadą, że i tak się nimi przejesz gdyż są tak dobre!

Przejdź do galerii zdjęciowej, by przeczytać 4 przepisy Kingi Paruzel, na:

  • Pączki z „dziurką” - jabłkiem czyli racucho-pączki
  • Pączki pieczone, a może bułeczki?
  • Faworki puszyste
  • Faworki Babci Misi – najlepsze

Kinga Paruzel znacznie bardziej niż pączki lubi jagodzianki i drożdżówki. Jednak ten jeden dzień w roku, w Tłusty Czwartek, trudno nie zjeść choć jednego pączka albo faworka.

Nie przegap

Pączko-bułeczki dla tych, którzy nie przepadają za pączkach

- Wykombinowałam coś, co sprawdzi się idealnie w ten dzień! - pisze z entuzjazmem Kinga Paruzel. - Pączko-bułeczki. Ich plusem jest to, że nie są smażone tak jak tradycyjne pączki, więc oszczędzamy na oleju, czasie i przede wszystkim na kaloriach. Robi się je o wiele szybciej i łatwiej, a smakują:)))), i tu Was zostawię – zróbcie i się przekonajcie czy bliżej im do pączków, a może do maślanych bułeczek. Mogę Wam tylko powiedzieć, że zachwycają - dodaje Kinga.

Pyszne faworki babci Misi

Kiedy ostatnio robiłam faworki puszyste, cały czas miałam w głowie smak robionych przez Babcię Misię. Jej przepis jest najlepszy. Faworki są kruche, odpowiednio słodkie, po prostu fantastyczne. Ważną wskazówką jest długie wybijanie walkiem ciasta (kiedyś czytałam że powinno się min 100 razy uderzyć w nie wałkiem – ja chyba zrobiłam to 1000 razy), które powoduje, że ciasteczka są niesamowicie lekkie i delikatne - mówi Kinga Paruzel

Przepis na faworki mamy Kingi Paruzel

Kolejna propozycja przybliżająca nas do Tłustego Czwartku – faworki. - Przepis ten dostałam od znajomej mojej Mamy. Jest zupełnie inny niż te które jada się w moim domu. Ciasteczka są puszyste, a z ciastem pracuje się świetnie. Ważne jest aby przesiać mąkę i cukier, wtedy mają lepszą strukturę. Przepis nie jest skomplikowany a zachwyca efektem - przekonuje Kinga.

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na faworki Kingi Paruzel. Finalistka Masterchefa ze Śląska proponuje 4 przepisy na pyszne, domowe faworki - Dziennik Zachodni

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki