Oto 12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Sprawdź przepisy na 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Pieczone śledzie
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Potrawy wigilijne: Pieczone śledzie - PRZEPIS
Składniki:
3 niedużych filetów ze świeżych śledzi,
sok z cytryny,
sól, pieprz,
cukier do smaku,
1 por,
3 pomidory,
1 opakowanie jasnego sosu,
1 szklanka białego wina,
olej
Sposób przygotowania:
Flety myjemy, osączamy i dokładnie suszymy ściereczką. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i lekko solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Zwijamy w roladki śledzie i układamy do naczynia. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy je i układamy obok śledzi. Umyte pory kroimy w cienkie krążki i posypiamy nimi śledzie. Sos przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z winem i zalewamy przygotowane śledzie i warzywa. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut (opcjonalnie do sosu można dodać 3 łyżki śmietany).