Nowości. TOP 6 książek kulinarnych idealnych na prezent. Po ich lekturze nabierzecie apetytu
„Kuchnia towarzyska i uczuciowa[/quot/] Andy Rottenberg
To pozycja łącząca ze sobą kulinaria i sztukę. Znawczyni sztuki współczesnej wdaje się w rozmowy o gotowaniu ze swoimi przyjaciółmi. W pozornie lekkiej formie literackiej poznajemy gust kulinarny polityków i artystów. Przedstawione są przepisy zarówno wyszukane, poznane na salonach, jak i te z babcinych kuchni. Przepisy powstawały w czasie lockdownu związanego z pandemią koronawirusa. Pomimo że w książce są podawane składniki i sposoby przyrządzenia, to należy ją traktować jako gawędę spisaną poetyckim językiem. W publikacji znalazły się też wyjątkowe grafiki, rozpoczynające kolejne rozdziały. W dyskusję z Andą Rottenberg wdała się między innymi noblistka, pisarka Olga Tokarczuk, pisarz Jacek Dehnel oraz biznesmen i polityk o kulinarnych zamiłowaniach – Janusz Palikot.
„Kuchnia towarzyska i uczuciowa”
Anda Rottenberg i przyjaciele
Wydawnictwo A5