Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te konserwanty używane są głównie do marynowania i...
fot. thitarees/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 252) i azotyn potasu (E 249)

Te konserwanty używane są głównie do marynowania i utrwalania serów żółtych, konserw rybnych, wędlin oraz produktów wędzonych. Znaleźć je można również w mrożonych produktach, a szczególnie w zapiekankach i pizzy. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 3,7 mg/kg masy ciała. Zbyt długie przechowywanie produktów z dodatkiem azotanów i azotyn potasu zwiększa ryzyko przekształcenia ich w bardzo szkodliwą postać nitrozoamin, które mają potwierdzone działanie rakotwórcze. Wykazano, że nadmierne spożywanie azotynu potasu może zaburzać transport tlenu we krwi, co będzie skutkowało pojawieniem się zawrotów głowy. Dodatkowo może wywoływać silny ból brzucha i reakcję alergiczną.

Zobacz również

A jednak stadion Wisły będzie miał sponsora? Trwają poufne rozmowy!

A jednak stadion Wisły będzie miał sponsora? Trwają poufne rozmowy!

Uwaga, nadciąga burza! Ostrzeżenie IMGW dla Legnicy i okolic

Uwaga, nadciąga burza! Ostrzeżenie IMGW dla Legnicy i okolic

Polecamy

Iga Świątek w finale turnieju WTA 1000 w Madrycie. Zapis relacji na żywo

Iga Świątek w finale turnieju WTA 1000 w Madrycie. Zapis relacji na żywo

Makowianin ukradł kosmetyki z drogerii i uciekł rowerem

Makowianin ukradł kosmetyki z drogerii i uciekł rowerem

Za bóle stawów i głowy obwiniasz pogodę? Eksperci mówią jak wpływa ona na zdrowie

Za bóle stawów i głowy obwiniasz pogodę? Eksperci mówią jak wpływa ona na zdrowie