Najlepsze przepisy na Wielkanoc. Tych potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole [ZDJĘCIA]
Makowiec
Składniki:
40 dag mąki pszennej
15 dag masła
5 dag drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
pół utłuczonej laski wanilii lub otarta skórka z połowy cytryny
2 czubate łyżki cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
masa makowa
Przygotowanie:
Do przesianej mąki wlać cienkim strumieniem roztopione i schłodzone masło. Dodać jajka, cukier i drożdże rozmieszane w 3 łyżkach śmietany. Ciasto posiekać nożem. Zagnieść.
Ciasto rozwałkować, nadając mu kształt prostokąta wielkości duże formy do pieczenia. Nałożyć masę makową i szybko zwinąć w rulon. Dokładnie zalepić końce.
Całość zawinąć luźno w pergamin albo folię aluminiową (między ciastem a papierem bez trudu powinna się zmieścić nasza dłoń). Ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Odczekać godzinę. Włożyć do średnio gorącego piekarnika. Piec 45-50 minut.
Przepis: www.mojegotowanie.pl
Kolejne przepisy na następnej stronie --->