2 z 7
Poprzednie
Następne
MasterChef z Wrocławia zdradził nam swoje przepisy
Czarna soczewica z bakłażanem
Składniki / 2 porcje
• czarna soczewica (300 g)
• bakłażanowy dip
• papryka żółta (1 szt.)
• marchew (1szt.)
• koper włoski (1 szt.)
• czosnek (3–6 ząbków)
• nasiona kuminu
• nasiona kolendry
• sos sojowy
• oliwa z oliwek
• rozmaryn
• tymianek
Wykonanie
Soczewicę gotuj przez 20 minut wraz z nasionami kuminu, kolendry
i łyżką sosu sojowego. Marchew, paprykę i koper włoski pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w oliwie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni wraz z tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem ok. 25 minut. Gdy warzywa zmiękną, przełóż je na patelnię wraz z ugotowaną soczewicą i smaż przez 6–9 minut, aż smaki się połączą. Podawaj z natką kolendry lub pietruszki oraz dipem bakłażanowym.