W małkińskim GOKiS rozstrzygnięto - zorganizowany przez Stowarzyszenie Мałkiński Krąg - konkurs kulinarny na najlepszą potrawę wigilijną. Oceniano dania z ryb, potrawy warzywno-mączne i ciasta. Potrawy przygotowane na konkurs miały odzwierciedlać charakter i kulturę gminy oraz zakorzenione w domostwach zwyczaje i obrzędy świąteczne. Małkińskie tradycje kulinarne okazały się bardzo efektowne, różnorodne i smaczne.
W kategorii "dania rybne" jury najwyżej oceniło pstrąga nadziewanego kaszą i grzybami przygotowanego przez Grażynę Laskę. Drugie miejsce zajął sum w galarecie przygotowany przez Marzenę Niemierkę, a trzecie karpikowe przystawki Przemysława Arasima. Wyróżnienie za sałatkę śledziową z ziemniakami otrzymała Teresa Żach.
W kategorii "potrawy warzywno-mączne" najwyżej oceniono kruche ciasto z kapustą i grzybami leśnymi przygotowane przez Katarzynę Śmiałek. Drugie miejsce przyznano kapuście wigilijnej z grzybami Sławomira Mikołajczyka, a trzecie otrzymał mix pierogów Barbary Pawełczuk. W tej kategorii wyróżniono kutię Andżeliki Jabłonowskiej i sałatkę jarzynową z pieczarkami Sabiny Kraszewskiej.
W kategorii "ciasta" zwyciężyło ciasto czekoladowe Barbary Kordek. Drugie miejsce przyznano piernikowi Haliny Długoborskiej, a trzecie roladzie kokosowej Aliny Janiak. Wyróżniono roladę pomarańczową Sylwii Antoniak i blok Marzeny Rostkowskiej.
Zdobywcom pierwszych miejsc wręczono miksery z misą, kolejne miejsca nagrodzono blenderami i mikserami bez misy. Panie, które przygotowały potrawy wyróżnione, otrzymały opiekacze do kanapek.
Po ogłoszeniu wyników konkursu i wręczeniu nagród uczestnicy spotkania podzielili się opłatkiem, degustowali nagrodzone potrawy i śpiewali kolędy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?