Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs na babkę wielkanocną w ZSZ nr 4 w Ostrołęce. Mamy przepisy na dwie pyszne babki

Anna Wołosz
Anna Wołosz
Dwa duety: Milena Kamień i Patrycja Krawiec z klasy I kc oraz Dominik Antoszewski i Mateusz Perkowski z klasy 4 tg zajęły ex aequo I miejsca w konkursie na babkę wielkanocną w ZSZ nr 4.

W konkursie wzięło udział sześć zespołów. Konkurs odbył się 12 marca.

Konkurs polegał na wykonaniu babki wielkanocnej wg dostarczonego przez pracownię cukierniczą w szkole przepisu. Komisja brała pod uwagę wszystko: jak uczestnicy przygotowali produkty, jakich technik używali, jak dekorowali gotowe ciasta. Było trochę nerwów: a to lukier spływał, a to wyszedł zakalec, albo ciasto nie chciało odejść od formy... Mimo to, niemal wszystkie wyroby zachwycały poprawną konsystencją i zróżnicowanym smakiem. Faworytami komisji były: babka z drobinkami czekolady, babka cytrynowa i babka piaskowa w kilku kolorach.

Uczestnicy starannie przemyśleli dekoracje. Natalia Bachmura i Aleksandra Załęska z kl. I kc otrzymały nawet specjalne wyróżnienie za własnoręcznie upieczony koszyk wielkanocny z ciasta drożdżowego, z żywą rzeżuchą i zwierzątkami z masy cukrowej. Zdobywcy I m., Dominik i Mateusz postawili na minimalizm, ozdobiwszy tależ tylko baziami i szlaczkiem z kolorwego syropu. Za to migdały do masy na wierzch babki tłukli kilkanaście minut, żeby były, jak trzeba.

W skład komisji weszły przedstawicielki sponsorów, czyli rad osiedli: Stare Miasto, Parkowe, Traugutta i Witosa. Nagrodami w konkursie były silikonowe stolnice, wyciskarki do masy, foremki i wagi.

Wyniki:

  1. Milena Kamień i Patrycja Krawiec z klasy I kc oraz Dominik Antoszewski i Mateusz Perkowski z klasy 4 tg
  2. Bartosz Mierzejewski i Martyna Popielarczyk z klasy I tg
  3. Natalia Bachmura i Aleksandra Załęska z kl. I kc

Wyróżnienia: Julia Horosz i Natalia Marchewka z kl. II tr oraz Anna Prusaczyk i Katarzyna Prusaczyk z kl. III tr

Tu znajdziecie przepisy na dwie pyszne babki

Przepis na babkę cytrynową
5 jaj, 250 g margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, po szklance: cukru, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej, jedno opakowanie cukru waniliowego, 5 ml aromatu cytrynowego, skórka z cytryny.

Margarynę rozpuścić, jaja utrzeć z cukrem kryształem i waniliowym, przesiać mąkę z proszkiem. Do mąki dodać margarynę, otartą skórkę, aromat i zmiksować. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką, wlać masę, piec 45 min. w temp. 200 st. C.

Przepis na babkę stracciatella
250 g masła, 1 szkl. cukru, 6 jaj, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g mąki pszennej, 1 łyżka aromatu waniliowego 125 ml mleka, 60 g czekolady deserowej.

Mąkę przesiać z proszkiem, cukier i masło utrzeć na pulchną masę, dodać cukier waniliowy. Dodać składniki suche, mleko i wymieszać łopatką, na koniec dać starta czekoladę. Piec 45 - 50 min. w temp. 160 st. C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki