MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak wykorzystać ocet w kuchni? Zamarynujesz ogórki i grzyby, wyczyścisz lodówkę. TOP 8 sposobów na zastosowanie octu w kuchni

Anna Daniluk
Ocet ma wiele zastosowań w kuchni. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć sposoby i pomysły na wykorzystanie octu. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.
Ocet ma wiele zastosowań w kuchni. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć sposoby i pomysły na wykorzystanie octu. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką. gettyimages.com/masa44
Ocet może mieć wiele zastosowań w kuchni. Ten jabłkowy wybiorą osoby lubiące łagodniejsze smaki. Spirytusowy - ci, którzy wolą wyraziste potrawy i aromaty. Ocet wzbogaci smak wielu potraw, przyda się do marynat i zup, ale jest też popularnym, naturalnym środkiem używanym do czyszczenia powierzchni, np. blatów czy lodówki. Zobacz, jak można wykorzystać ocet w kuchni.

W skrócie

Ocet - co to jest?

Ocet (łac. acetum) to wodny roztwór kwasu octowego o specyficznym, ostrym zapachu i kwaśnym smaku. Powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Najczęściej stosowany jest jako zakwaszający dodatek do sałatek, surówek czy zup.

Zastosowanie octu w kuchni

Ocet w kuchni ma wiele zastosowań. Najczęściej używany jest do konserwowania żywności. Ocet też wyrównuje smak słodkich dań, a połączony z sodą napowietrza wegańskie ciasta. W tym artykule zebraliśmy najpopularniejsze zastosowania octu w kuchni.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zastosowanie octu

Ocet balsamiczny - idealny do zup i sałatek

Miłośnicy kuchni włoskiej ochoczo korzystają z octu balsamicznego. Doprawiają nim zupy, sałatki, a nawet polewają porcje lodów, aby podkreślić słodkość deseru. Ocet jabłkowy to składnik delikatnych marynat i zalew do warzyw.

Ryba w occie

Najczęściej w Polsce sięgamy po śledzie w occie. Można je podawać na piątkowy obiad lub na imprezę w gronie znajomych. Ocet używany jest też do marynowania ryb smażonych w grubym cieście. Taki sposób szczególnie znany jest na Pomorzu i w kuchni skandynawskiej.

Grzyby marynowane w occie

Po obfitym grzybobraniu można zrobić grzyby marynowane w occie. Kurki marynowane w occie, borowiki konserwowe smakują wyśmienicie jako dodatek do mięs, składnik sałatek lub składnik sosu tatarskiego. Po grzybobraniu można też przygotować kanie w occie.

Kapusta kwaszona

Ocet wykorzystywany jest także do przygotowania kapusty na zimę. Kapusta kwaszona nie jest tak zdrowa jak kiszona, ale niekiedy przyrządza się z niej bigos lub kapuśniak. Kapustę kwaszoną polecamy tylko, gdy mamy utrudniony dostęp do warzywa poddanego naturalnej fermentacji.

Marynowane warzywa i owoce

Latem i wczesną jesienią można zakonserwować ulubione warzywa przy pomocy octu. Najpopularniejsze pomysły na marynowane warzywa i owoce w occie to:

  • dynia w occie,
  • gruszki w occie,
  • śliwki w occie,
  • gruszki w occie,
  • papryka w occie,
  • ogórki w occie.

W niektórych przepisach ocet dodaje się również podczas kiszenia ogórków.

Ocet do ciasta

Tradycyjne przepisy na biszkopt z owocami podpowiadają, aby oprócz jajek, proszku do pieczenia (lub sody) dodać łyżkę octu jabłkowego. Dzięki reakcji powstałej ze zmieszania octu jabłkowego z sodą oczyszczoną powstają bańki powietrza, które napowietrzają ciasto. Ten zabieg stosowany jest przy produkcji ciast bez jajek. Dzięki temu wegański biszkopt będzie sprężysty i wyrośnięty.

Mizeria z octem

Ocet jest też przydatny do zrobienia mizerii. Wiele osób zamiast śmietany lub jogurtu naturalnego do pokrojonych w plastry ogórków dodaje ocet. Taka sałatka będzie mniej kaloryczna niż z dodatkiem tłustej śmietany.

Ocet do sprzątania

Ocet wymieszany z sodą oczyszczoną jest świetnym środkiem czyszczącym sprzęty kuchenne. Można w ten sposób umyć np. kuchenkę mikrofalową, piekarnik i wnętrze lodówki. Kuchenny zlew będzie lśnił czystością, gdy wyczyści się go domową pastą zrobioną z:

  • soli,
  • octu,
  • sody oczyszczonej.

Ocet połączony z ulubionym olejkiem eterycznym to także znakomity środek dezynfekujący blaty kuchenne.

Odkamienianie czajnika octem
Z biegiem czasu czajniki są coraz cięższe, a woda gotuje się dłużej przez gromadzący się na dnie kamień. W odkamienianiu pomoże ocet. Wystarczy wlać do czajnika 1 szklankę octu z 1 szklanką wody. Następnie wystarczy zagotować wodę w urządzeniu i pozostawić je na godzinę. Na koniec trzeba wylać wodę i przepłukać czajnik kilka razy czystą wodą, aby usunąć mocny zapach octu. W przypadku bardzo uporczywych problemów z kamieniem, można powtórzyć czynność do czasu uzyskania pożądanego efektu.

Ocet na owady

Gdy w kuchni pojawiają się mole spożywcze, muszki owocówki lub muchy, to warto potraktować je octem spirytusowym. Szafki kuchenne, które były źródłem pojawienia się larw trzeba umyć roztworem octu, wody i olejku lawendowego. Po wyschnięciu można ułożyć liście laurowe, które odstraszają je swoim zapachem. Muszki owocówki nie lubią zapachu mięty. Przemywając kuchnię warto zastosować roztwór octu, wody i olejku miętowego.

Ocet do picia. Czy jest szkodliwy dla zdrowia?
Ocet jako dodatek do potraw ma właściwości pobudzające trawienie. W nadmiarze może być jednak szkodliwy. Wiele osób pije rano ocet jabłkowy w niewielkich ilościach wymieszany z wodą jako napój oczyszczający i wspomagający trawienie. Warto to jednak skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, żeby sobie nie zaszkodzić.

Źródło:

Ocet ma wiele zastosowań w kuchni. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć sposoby i pomysły na wykorzystanie octu. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.

Jak wykorzystać ocet w kuchni? Zamarynujesz ogórki i grzyby,...

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki