Jak warzyć piwo? Przepis na domowe piwo podaje piwowar z Chorzowa

Olga Krzyżyk
Jan Krysiak uczy jak warzyć piwo
Jan Krysiak uczy jak warzyć piwo Olga Krzyżyk
Udostępnij:
Domowe piwo? Jan Krysiak uczy jak warzyć piwo oraz opowiada o historycznych drożdżach. W województwie śląskim nie brakuje prawdziwych piwowarów oraz miłośników przeróżnych piw. Warto spróbować stworzyć własną recepturę piwa.

Domowe piwo? Piwo warzono już tysiące lat temu, w starożytnym Egipcie, jednak jego rozwój przypada na czasy średniowiecza. Warzono je m.in. w klasztorach. Co ciekawe, picie piwa było bezpieczniejsze, niż wody. Dlaczego? Woda często była zakażona, a piwo przez to, że było gotowane, pozbawione było zanieczyszczeń i bakterii. W Polsce też było wiele browarów. W Krakowie ulice św. Jana i Szewska zapełnione były browarniczymi domami. W naszym województwie i współcześnie nie brakuje pasjonatów piwowarstwa.

Od artykułu w gazecie do domowego piwa
Jan Krysiak z Chorzowa, prezes Śląskiego Oddziału Terenowego Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, 11 lat temu w „Dzienniku Zachodnim" przeczytał wywiad z piwowarem. To go zainspirowało i sam w 2006 roku uwarzył swoje pierwsze piwo.

Cztery lata później wraz z ponad 20-osobową grupą założył Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. W tej chwili jest już 16 oddziałów (w każdym województwie). Śląski oddział jest drugi co do wielkości w Polsce i liczy ok. 160 członków. W całej Polsce jest ponad tysiąc członków PSPD. Jan Krysiak wielokrotnie wygrywał różne piwne konkursu, najważniejszy jednak był sukces z 2009 r.

- Co roku w Żywcu odbywał się największy w Polsce konkurs piw domowych Birofilia. W roku 2009, jako pierwszy piwowar domowy, otrzymałem tytuł Grand Championa za najlepsze piwo spośród wszystkich kategorii. Główną nagrodą było uwarzenie piwa według mojej receptury w cieszyńskim Brackim Browarze Zamkowym. Premiera piwa Bracki Koźlak Dubeltowy odbyła się 6 grudnia 2009 roku - opowiada Jan Krysiak.

Przepis na domowe piwo
W domu warzy się piwo podobnie jak w dużych koncernach, tylko w mniejszej skali. Potrzebne będą:

  • duży garnek
  • chochla do mieszania
  • filtrator.

- Na początku zacieramy ześrutowany słód. Temperatura zacierania uzależniona jest od rodzaju piwa w zakresie od 44 do 76 stopni C. Następnie całość filtrujemy i wysładzamy. Po otrzymaniu czystego filtratu gotujemy go z chmielem. Następnie oddzielamy chmiel i do gotowej brzeczki po schłodzeniu dodajemy drożdże i fermentujemy w różnych temperaturach w zależności od gatunku piwa - mówi pan Jan. - Czekamy 7-21 dni i zlewamy piwo znad osadu drożdżowego do drugiego pojemnika. I znowu czekamy 14 dni, aż się sklaruje, następnie butelkujemy. Aby piwo się nagazowało, przed kapslowaniem butelek dodajemy cukru lub glukozy. I znowu czekamy. Ile? Od 2 tygodni nawet do roku. Piwowarstwo uczy cierpliwości - wyjaśnia.

Podstawowe składniki potrzebne do uwarzenia piwa to:

  • woda
  • słód
  • chmiel (służy jako przyprawa, są różne rodzaje
  • drożdże.

Historyczne drożdże ze starego pałacu
Sławomir Dryja, archeolog, i autor artykułów z zakresu piwowarstwa historycznego zaproponował, by sprawdzić, czy w piwnicach pałacu Lubomirskich w Warszawie nie było browaru. Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych Współpracuje z Uniwersytetem Śląskim - kołem zajmującym się drożdżami. Wszyscy pojechali szukać drożdży w pałacu. Studenci pobrali próbki z piwnicy pałacu i przeprowadzili badania. Okazało się, że odkryli szczep drożdży, który fermentuje brzeczkę piwną.

- Członkowie Śląskiego Oddziału PSPD na bazie tego historycznego szczepu drożdży uwarzyli eksperymentalnie piwo. Piwo wg jednej receptury uwarzyło w swoich browarach domowych 15 piwowarów. Wyszło bardzo dobre pszeniczne piwo. Już kilka browarów rzemieślniczych zainteresowało się tymi drożdżami i chcą uwarzyć na nich piwo - mówi Jan Krysiak.

Materiał oryginalny: Jak warzyć piwo? Przepis na domowe piwo podaje piwowar z Chorzowa - Dziennik Zachodni

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Szaman

Jeszcze nie próbowałem warzyć piwa samodzielnie w domu, ale kto wie? Wszystko jeszcze przede mną...Czytałem, że w produkcji piwa najważniejsze są drożdże (http://piwo.to/skladniki/drozdze-najwazniejszy-skladnik-piwa).

k
krzysztofwarzyciel
Nie wiem czy każdy by na to wpadł, ale maszynę do warzenia piwa kupiłem w firmie Masmet, która bazowo specjalizuje się w wyrobach dla przemysłu mięsnego! Szukałem, szukałem i znalazłem. Kompletna, solidna i tania instalacja, teraz mogę podbijać rynek browarniczy.
Dodaj ogłoszenie