Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona...
fot. pixabay.com/Pantanea_

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Zupa z bobu

Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona posypane solą to rarytas okresu wiosenno-letniego. Warto wiedzieć, że na bazie tego smaku mogą powstać inne dania, np. zupa. Potrzebujemy 1 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego. Obrany bób (najlepiej ok. 300 g) podsmażamy z cebulą i ząbkiem czosnku i dodajemy do gotowego wywaru. Gotujemy ok. pół godziny, po tym czasie możemy zmiksować całość lub odjąć część nasion, zmiksować resztę i dołączyć bób w całości.

Zobacz również

Po pożarze w domu pomocy w Kielcach. Służby ratunkowe podsumowują akcję [ZDJĘCIA]

Po pożarze w domu pomocy w Kielcach. Służby ratunkowe podsumowują akcję [ZDJĘCIA]

Mieszkaniec powiatu bieruńsko-lędzińskiego podejrzany o zabójstwo swojej partnerki

Mieszkaniec powiatu bieruńsko-lędzińskiego podejrzany o zabójstwo swojej partnerki

Polecamy

Węgry jadą z Chinami w „złotą podróż”. Pekin zainwestuje miliardy dolarów

Węgry jadą z Chinami w „złotą podróż”. Pekin zainwestuje miliardy dolarów

Nadchodzą najlepsze festiwale muzyczne w Polsce. Zobacz, kiedy i gdzie się odbędą

Nadchodzą najlepsze festiwale muzyczne w Polsce. Zobacz, kiedy i gdzie się odbędą

Najpierw pił z kolegą, a potem go okradł

Najpierw pił z kolegą, a potem go okradł