MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dieta antysmogowa. Jedz te produkty, by chronić się przed zanieczyszczeniami powietrza. Złagodzisz kaszel i ból brzucha wywołany smogiem

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Smog obciąża siły obronne organizmu. Z powodu zanieczyszczenia powietrza częściej łapiemy infekcje oddechowe, mamy kaszel, nudności i bóle brzucha. W dłuższym terminie rośnie ryzyko rozwoju chorób serca i nowotworów – smog jest stwierdzonym czynnikiem w przypadku raka piersi. Możliwa jest jednak ochrona organizmu za pomocą odpowiedniej diety. Zobacz, co zawiera prosta dieta antysmogowa.

Spis treści

Jak chronić się przed smogiem?

Ochrona przed smogiem to nie tylko unikanie wychodzenia na zewnątrz i noszenie masek filtrujących. Pewna ilość zanieczyszczeń powietrza i tak dostanie się do organizmu i nie da się na to nic poradzić. To, co możemy jednak zrobić, to wspomóc organizm w odtruwaniu się ze szkodliwych związków.

Smog zimą i krojenie odtruwających zielonych warzyw
Gdy zanieczyszczenie powietrza przekracza limity, warto wspomóc się odtruwającym jedzeniem. Zobacz, co powinna zawierać ochronna dieta antysmogowa. Microgen Images/Science Photo, Stephen Zeigler (małe)/Getty Images

Osobom mieszkającym w regionach, gdzie źródłem smogu jest ogrzewanie domów, spaliny silnikowe i emisje przemysłowe, poleca się wprowadzić do diety określonych produktów spożywczych.

Dieta antysmogowa na zdrowe płuca i serce

Dieta może wspomóc odtruwanie organizmu ze szkodliwych związków, które z zanieczyszczonego powietrza trafiają do niego przez płuca i początkowy odcinek układu pokarmowego (to właśnie dla tego od smogu często jest niedobrze albo boli brzuch).

Szczególną rolę w usuwaniu szkodliwych związków z ustroju odgrywają w tym enzymy wątrobowe. Działają na nie zwłaszcza sulforafan i pokrewne związki z roślin kapustowatych, natomiast dla płuc kluczowy jest zielony barwnik roślinny w postaci chlorofilu.

W diecie antysmogowej powinny znaleźć się antyoksydacyjne związki: witaminy – wit. A (w tym beta-karoten), witamina C i wit. E; związki mineralne (cynk, selen, miedź), nienasycone kwasy tłuszczowe – zwłaszcza omega-3, a także roślinne przeciwutleniacze należące do szerokiej grupy polifenoli. Polecane składniki, a także inne związki kluczowe dla zdrowia płuc, znajdują się w wielu zdrowych produktów, jednak niektóre z nich są w nie szczególnie zasobne. Zobacz je w galerii.

Jakie choroby może powodować smog?

Smog, czyli nagromadzenie zanieczyszczeń powietrza w postaci sztucznej mgły, zawiera szkodliwe związki, w tym substancje rakotwórcze. Mieszkanie w mieście o zanieczyszczonym powietrzu to o 16 proc. większe ryzyko przedwczesnej śmierci, przy czym zagrożenie z powodu zgonu sercowego rośnie o 27 proc., a samego zawału serca – o 75 procent. Gdy porównano śmiertelność z powodu raka płuc, była ona większa o 28 procent.

Smog nasila też problemy zdrowotne takie, jak astma, przewlekła obturacyjna choroba płuc, schorzenia wątroby czy insulinooporność.

Zobacz: Smog zwiększa ryzyko rozwoju tych chorób

To właśnie smog jest jednym z niedocenianych czynników rozwoju infekcji oddechowych. WW trakcie pandemii koronawirusa ustalono m.in., że smog zwiększył liczbę zgonów o 15 proc. na świecie oraz 19 procent w Europie, a Polska była pod tym względem na niechlubnym drugim miejscu z wynikiem aż 28 procent.

Ze smogiem powiązano nie tylko nadmiarowe śmierci na COVID-19, ale także większą liczbę przypadków raka piersi wśród kobiet. Limity zanieczyszczeń w końcu obniżono, ale zanim nastąpią realne zmiany, musimy zapewniać sobie dodatkową ochronę przed efektami zanieczyszczenia powietrza.

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki