dmund Rolls i Ciara McCabe, badacze z Wydziału Psychologii Eksperymentalnej Uniwersytetu w Oksfordzie, skanowali mózg wolontariuszy za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI) i odkryli, że ośrodki przyjemności uzależnionych od przysmaku Azteków rozświetlają się w czasie badania silniej.
W przypadku niektórych osób upodobanie do czekolady rzeczywiście przypomina uzależnienie. Kiedy widziały one zdjęcia produktów z czekolady, aktywowały się rejony mózgu związane z powstawaniem przyzwyczajeń oraz uzależnieniem od leków (European Journal of Neuroscience)!
Jakie substancje, zawarte w czekoladzie, mogą uzależniać?
Cukier - tabliczki czekolady (w przeciwieństwie do kakao) mogą zawierać duże ilości cukru.
Kofeina - ta sama substancja, która zawarta jest w kawie. Występuje ona jednak w czekoladzie w niewielkich ilościach; Trzebaby zjeść ok. 10 tabliczek czekolady, aby spożyć tyle kofeiny, ile zawiera filiżanka kawy.
Teobromina - aktywna biologicznie pochodna ksantyny; główna substancja uzależniająca charakterystyczna dla czekolady. Gorzka czekolada zawiera jej ok. 1%, mleczna od 0,1% do 0,5%.
Anandamid - psychoaktywny alkaloid roślinny
Fenyloetyloamina - endogennna pochodna amfetaminy, neuroprzekaźnik zwany "hormonem miłości", substancja odgrywającą ważną rolę w stanie zakochania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?