W skrócie
Leśny mech - zielone ciasto ze szpinakiem
Ciasto leśny mech ma piękny kolor. Swoją bajkową barwę zawdzięcza szpinakowi, który dodaje się bezpośrednio do ciasta. Nie martw się, jeśli nie jesteś fanem szpinaku. Nie będzie on wyczuwalny w smaku!
Wilgotne i miękkie ciasto przełożone jest kremem ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Warto dodać do niego cukier waniliowy lub waniliową pastę. Górę wypieku dekorujemy pokruszonym ciastem i świeżymi owocami.
Do dekoracji ciasta leśny mech można użyć:
- malin
- borówek
- truskawek
- porzeczek
- ziarenek granatu
- listków mięty
Mamy dla Ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na ciasto leśny mech. Przygotowaliśmy go w prostokątnej blaszce 23x33, ale równie dobrze możesz zrobić ten wypiek w okrągłej tortownicy i udekorować jak urodzinowy tort.
Zobacz wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciasto leśny mech:
Przepis na ciasto leśny mech
(czas przygotowania: ok. 1,5 godziny)

Składniki:
- 4 duże jajka
- 120 ml oleju rzepakowego
- niecała szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego ( 16g)
krem: - 500 g serka mascarpone schłodzonego
- 500 ml śmietanki 36% schłodzonej
- 4 łyżki cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego ( 16g)
- opcjonalnie 1 śmietan-fix
- owoce do dekoracji: maliny, truskawki, borówki, porzeczki, ziarenka granatu
Jak zrobić ciasto leśny mech?
- Zacznij od przygotowania szpinaku: szpinak rozmroź i odciśnij dokładnie z wody za pomocą ręcznika papierowego.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Wlej olej wąskim strumieniem, by połączył się z ubitymi jajkami.
- Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj szpinak.
- Na koniec dodaj do ciasta mąkę i proszek do pieczenia.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz leśny mech ok. 35 min w 170 stopniach.
- Gotowe ciasto wystudź.
- Przygotuj krem: zacznij od ubicia śmietanki z cukrem i jeśli używasz to z śmietan-fixem.
- Do miski przełóż serek mascarpone i wymieszaj łyżką.
- Stopniowo dodawaj ubitą śmietanę i mieszaj łyżką lub mikserem na małych obrotach.
- Zetnij górną część ciasta jeśli zrobiła Ci się na nim górka lub zetnij boczny pasek ok 2 cm.
- Wydrąż z odciętej części zielone ciasto do osobnej miseczki.
- Na spód ciasta wyłóż krem, a wierzch posyp odłożonym zielonym ciastem.
- Schowaj całość do lodówki na ok 1 godzinę.
- Przed podaniem udekoruj leśny mech owocami.
Smacznego!
Ciasto leśny mech jest zdrowe i wygląda bajecznie. Przepis n...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?