Po raz czwarty przyznano laury marszałka woj. mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2010. Ocenie kapituły poddano 77 zgłoszonych do konkursu produktów. Przyznano po 8 laurów w kategorii Mazowieckie Produkty Konwencjonalne oraz Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne.
Działająca w pow. ostrowskim Lokalna Grupa Działania "Zielone Sioło" zgłosiła do konkursu cztery produkty: ser biały z mleka krowy polskiej czerwonej z gospodarstwo ekologicznego Mariusza i Anity Mierzejewskich w Wiśniewie, ciasto marchewkowe Dajany Danuty Jabłonki - Grabowskiej z gospodarstwa agroturystycznego "Dajana" w Broku, pasztet z królika w żurawinowej galarecie z Koła Gospodyń Wiejskich ze wsi Przedświt oraz ser odpustowy z Koła Gospodyń Wiejskich w Ruskołękach.
Dwa ze zgłoszonych produktów okazały się laureatami konkursu w kategorii Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Regionalne: ciasto marchewkowe Dajany (w grupie "wyroby cukiernicze") oraz ser biały z mleka krowy polskiej czerwonej (grupa "produkty mleczarskie"). To duży sukces, bo w sumie laury przyznano ośmiu produktom.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?