Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto i ser na medal! Marszałek wyróżnił regionalne przysmaki

(mb)
Ciasto marchewkowe Dajany wygląda apetycznie
Ciasto marchewkowe Dajany wygląda apetycznie
To duży sukces naszych gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych.

Po raz czwarty przyznano laury marszałka woj. mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2010. Ocenie kapituły poddano 77 zgłoszonych do konkursu produktów. Przyznano po 8 laurów w kategorii Mazowieckie Produkty Konwencjonalne oraz Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne.

Działająca w pow. ostrowskim Lokalna Grupa Działania "Zielone Sioło" zgłosiła do konkursu cztery produkty: ser biały z mleka krowy polskiej czerwonej z gospodarstwo ekologicznego Mariusza i Anity Mierzejewskich w Wiśniewie, ciasto marchewkowe Dajany Danuty Jabłonki - Grabowskiej z gospodarstwa agroturystycznego "Dajana" w Broku, pasztet z królika w żurawinowej galarecie z Koła Gospodyń Wiejskich ze wsi Przedświt oraz ser odpustowy z Koła Gospodyń Wiejskich w Ruskołękach.

Dwa ze zgłoszonych produktów okazały się laureatami konkursu w kategorii Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Regionalne: ciasto marchewkowe Dajany (w grupie "wyroby cukiernicze") oraz ser biały z mleka krowy polskiej czerwonej (grupa "produkty mleczarskie"). To duży sukces, bo w sumie laury przyznano ośmiu produktom.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki