Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Będziemy jeść glony z Bałtyku? Odkryto nieznane dotąd gatunki morskiej sałaty. Morskich glonów jest więcej niż przypuszczano

OPRAC.:
Justyna Madan
Justyna Madan
Ulwa sałatowa nazywana też sałatą morską, nie jest zbyt smaczna, ale jest jadalna. Właśnie odkryto jej nowe gatunki, niektóre są inwazyjne.
Ulwa sałatowa nazywana też sałatą morską, nie jest zbyt smaczna, ale jest jadalna. Właśnie odkryto jej nowe gatunki, niektóre są inwazyjne. Pixabay.com/Canva
Po zbadaniu 10 tysięcy kilometrów wybrzeża, w Morzu Bałtyckim i w rejonie cieśniny Skagerrak naukowcy znaleźli 20 nieznanych wcześniej odmian tzw. morskiej sałaty. Niektóre odmiany tych glonów coraz częściej hoduje się w celach żywieniowych. Jak donosi zespół badaczy z Uniwersytetu w Göteborgu, liczba gatunków tzw. morskiej sałaty w Bałtyku i rejonie cieśniny Skagerrak jest dużo większa, niż sądzono.

Ulwa sałatowa, zwana też sałatą morską, to glon tworzący kilkunasto-kilkudziesięciocentymetrowe struktury, przypominające liście o żywozielonym kolorze. Powszechnie występuje w oceanach i różnych morzach, także w Bałtyku. Choć nie jest zbyt smaczny, ma wiele walorów odżywczych i szybko rośnie, więc coraz częściej uprawia się go w celach kulinarnych. To z kolei, jak tłumaczą naukowcy, stwarza zagrożenie napływu nowych, inwazyjnych odmian do naturalnych ekosystemów, co może mieć trudne do przewidzenia konsekwencje.

Glony z Bałtyku są inwazyjne?

Ważna jest więc znajomość odmian glonu obecnych w środowisku – podkreślają badacze. – Zbadaliśmy różnorodność biologiczną Morza Bałtyckiego oraz cieśnin Kattegat i Skagerrak. Zebraliśmy dużą liczbę próbek morskiej sałaty, które następnie poddaliśmy analizie DNA. Zidentyfikowaliśmy 20 unikalnych odmian. Trzy z nich są odmianami inwazyjnymi, które dotarły tutaj różnymi drogami – mówi Sophie Steinhagen ze szwedzkiego Tjärnö Marine Laboratory, autorka badania opisanego w magazynie „Algal Research”.

Ważne jest, aby uprawiać właściwe glony we właściwym miejscu, aby nie zaburzyć naturalnej równowagi środowiska – przestrzegają naukowcy. W szwedzkich wodach badacze znaleźli również zupełnie nowe gatunki morskiej sałaty, które dotąd nie były opisane naukowo. Niektóre z nich prawdopodobnie rosną tylko w Morzu Bałtyckim.

– Nasze badania pokazują, że obecna metoda identyfikacji glonów, oparta zwykle na wyglądzie glonów, jest niewystarczająca do określenia rozprzestrzenienia się różnych odmian. Nie byliśmy wcześniej w stanie dostrzec prawdziwego zasięgu różnorodności biologicznej – podkreśla ekspertka.

Jak dodaje, nowe odkrycie umożliwia opracowanie metod zachowania unikalnych gatunków morskiej sałaty wzdłuż określonych części wybrzeża. – Nasze badania mogą również pomóc w stworzeniu przepisów dotyczących gatunków inwazyjnych, które nie powinny być wykorzystywane w akwakulturach, jeśli mają one działać w zrównoważony sposób – mówi Sophie Steinhagen.

Źródło:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Będziemy jeść glony z Bałtyku? Odkryto nieznane dotąd gatunki morskiej sałaty. Morskich glonów jest więcej niż przypuszczano - Strefa Agro

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki