Konferencja odbyła się w ZS nr 1 w Wyszkowie. Zorganizowało ją starostwo powiatowe, a honorowy patronat objął nad nią marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik. Spotkanie poprowadził zastępca dyrektora departamentu rolnictwa w urzędzie marszałkowskim Kazimierz Porębski. Starosta Bogdan Pągowski podkreślił, że temat konferencji jest ważny, zwłaszcza dzisiaj, gdy otaczają nas firmy fastfoodowe. Dlatego warto wracać do produktów tradycyjnych.
Pierwszym prelegentem był ekspert produktu tradycyjnego, regionalnego i lokalnego Marek Gąsiorowski.
- Wiele jest dziś ślicznych wynalazków do jedzenia. Ketchup bez pomidorów, parówki bez mięsa. Czy my wiemy, co jemy w restauracjach? Czy my wiemy, co wkładamy do koszyka w sklepie? Etykiety na produktach czyta, co piąty Polak - mówił.
Jakość żywności nie jest najlepsza i ciągle się pogarsza.
- Od odżywiania zależy nasze zdrowie, kondycja, biorą się choroby cywilizacyjne - tłumaczył Marek Gąsiorowski.
Obywatele Unii Europejskiej głodu nie cierpią.
- W UE mieszkańcy żyją na dosyć wysokim poziomie. Dlatego szuka się żywności, która daje dodatkowe przyjemności, poza odżywianiem. Szuka się żywności, która zaspokaja nasz standard życia. Dlatego wzrasta moda na produkty regionalne. Rośnie zapotrzebowanie na produkty inne, niż powszechnie dostępne - zauważył ekspert.
Więcej w najbliższym wydaniu "Głosu Wyszkowa".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?