MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wzbogać dietę na mocne kości

Iza Wysocka
Jadwiga Maciejewska, ekspert medyczny firmy Floradix
Jadwiga Maciejewska, ekspert medyczny firmy Floradix
Sezon zimowy w pełni. Niestety ferie za miastem, wyjazdy w góry czy nawet zwykłe spacery po mieście w tym okresie roku często kończą się zwichnięciami, urazami stawów czy nawet złamaniami kości. W okresie zimowym warto wspomóc organizm składnikami bogatymi w wapń.

Niesprzyjająca, zimowa aura powoduje, że częściej jesteśmy narażeni na mechaniczne urazy, np. zwichnięcia czy złamania. Ze względu na spadek energii oraz obniżenie formy fizycznej wzrasta również ryzyko powiązanych z nimi kontuzji. Na tego typu urazy jesteśmy narażeni nie tylko podczas szusowania na stoku czy jazdy na łyżwach, czasami wystarczy chwila nieostrożności na fitnessie lub zwyczajne poślizgnięcie na zamarzniętym chodniku. Niestety, ryzyko tego typu urazów znacznie wzrasta gdy nasze kości są słabe i zdemineralizowane, co skutkuje podwyższoną kruchością. Najczęściej bezpośrednią przyczyną takiego stanu rzeczy jest zła dieta, nieprzystosowana do wieku, potrzeb organizmu czy szerokości geograficznej. Zbyt małe ilości mikroelementów, składników odżywczych czy witamin w diecie to najczęstsze przyczyny ubytków w masie kostnej. W okresie zwiększonego ryzyka urazów jakim jest zima zaleca się więc stosowanie preparatów uzupełniających w kluczowe dla zdrowia kości i zębów elementy, takie jak wapń, magnez, cynk i witaminy. Dzięki temu można skutecznie zapobiec osłabieniu układu kostnego, zębów oraz wzmocnić układ odpornościowy.

Nasze kości prawie w 99% składają się z wapnia, jednak w ich prawidłowym funkcjonowaniu niezbędny jest również fosfor, którego jest w kościach ponad pół kilograma. To właśnie związki wapniowo-fosforowe tworzą strukturę kości oraz są odpowiedzialne za stan zębów. Jeżeli brakuje ich w diecie organizm zaczyna czerpać je z układu kostnego, co powoduje demineralizację kości oraz pogorszenie odporności na próchnicę. W diecie nie może zabraknąć również cynku, magnezu czy witamin D i C. Podczas zimy często - ze względu na ograniczoną dostępność świeżych warzyw i owoców - nasz organizm wyjaławia się z tych ważnych minerałów oraz składników odżywczych.
Co powinniśmy włączyć do naszej diety aby wzmocnić kości i zęby?

Jadwiga Maciejewska, ekspert medyczny firmy Floradix:

W okresie zimowym warto dbać o kilka kluczowych dla naszego zdrowia kwestii, przede wszystkim zwróćmy uwagę na to co jemy. Zimą często odżywiamy się dość jednostajnie, z przewagą ciężkich, treściwych posiłków. Zapominamy, że zimowa dieta powinna być mądrze skomponowana i dostarczać ważnych składników odżywczych. Doskonałym sposobem na wzmocnienie kości i zębów jest jedzenie sezonowych warzyw i owoców, najlepiej 3 do 5 razy dziennie. Najlepsze będą te, które obfitują w cynk, mangan, magnez i miedź, czyli m.in.: nasiona sezamu, brązowy ryż, winogrona, banany, avocado, orzechy laskowe, migdały, warzywa strączkowe, produkty pełnoziarniste i ziemniaki. Mangan znajdziemy w zielonych warzywach, herbacie, fasoli oraz cykorii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki