MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na pyszne świąteczne ciasto POEZJA...
fot. Fot. Anna Cyganik-Idęć

Wyjątkowe ciasta na Boże Narodzenie 2023. TOP 15 efektownych ciast na święta, które zachwycą każdego [PRZEPISY]

Przepis na pyszne świąteczne ciasto POEZJA

Składniki na ciemny biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
szczypta proszku do pieczenia
Składniki na masę kawową
masło (miękkie)
5 łyżek cukru pudru
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce
2-3 łyżeczki likieru kawowego (opcjonalnie)

Składniki na biszkopt orzechowy
łyżka miodu
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
3/4 szklanki cukru
250 g orzechów włoskich (posiekanych/zmielonych)

Składniki na masę kajmakową
puszka mleka skondensowanego - słodzonego lub gotowa masa krówkowa

Składniki na polewę czekoladową
150-200 g czekolady mlecznej lub go­rzkiej
2-3 łyżki masła

Wykonanie
Ciemny biszkopt. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wykładać partiami pianę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części.
Masa kawowa. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Dodać kawę i cukier puder, zmiksować. Jeśli ktoś chce, może dodać likier kawowy. Jeśli masa jest mało słodka, to ilość cukru pudru można zwiększyć - wszystko zależy od upodobań. To samo dotyczy ilości kawy. Masę można cały czas próbować i dodawać cukru i kawy, tak, aby masa po prostu smakowała.
Biszkopt orzechowy. Białka ubić (w dużej misce), podczas ubijania dodając cukier. Do białek dodać mąkę, miód, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posiekane orzechy i ostrożnie połączyć z masą. Biszkopt orzechowy piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa kajmakowa. Włożyć puszkę z mlekiem skondensowanym do garnka z wodą (tak, by woda ją całą zakrywała) i gotować przez około 1,5 godziny. Po tym czasie ostudzić i gotowe. Uwaga! Nie otwierać puszki zbyt wcześnie, gdyż ciśnienie, które się w niej tworzy, może spowodować wybuch wrzącej masy i Was poparzyć, a przy okazji obkleić Wam całą kuchnię.
Polewa czekoladowa. Masło wraz z połamaną na kawałki czekoladą wrzucić do rondelka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Można także użyć gotowej polewy, wykonując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać ciasto. Dopóki czekolada nie zastygnie, można ją posypać kawałkami orzechów włoskich.
Położenie ciasta (od dołu). Połowa biszkoptu ciemnego, masa kawowa, biszkopt orzechowy, masa kajmakowa, połowa biszkoptu ciemnego, polewa czekoladowa.
Przepis Anny Cyganik-Idęć

Zobacz również

Warsztaty z ratowania życia w Pile

Warsztaty z ratowania życia w Pile

Kibice na meczu Star - Orlęta. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Kibice na meczu Star - Orlęta. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Polecamy

Rekordy życiowe i trzy minima na mistrzostwa Europy podczas Monika Pyrek Tour!

Rekordy życiowe i trzy minima na mistrzostwa Europy podczas Monika Pyrek Tour!

Polityczne tąpnięcie w Krakowie. Koalicja Obywatelska traci większość w Radzie Miasta

Polityczne tąpnięcie w Krakowie. Koalicja Obywatelska traci większość w Radzie Miasta

Nowy rekord Igi Świątek! Od niemal dziewięciu lat nikt tego nie dokonał!

Nowy rekord Igi Świątek! Od niemal dziewięciu lat nikt tego nie dokonał!