Wyjątkowe ciasta na Boże Narodzenie 2023. TOP 15 efektownych ciast na święta, które zachwycą każdego [PRZEPISY]
Seromakowiec tortowy
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm
Ciasto makowe:
200 g maku
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
30 g masła
2 żółtka
4 białka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki kakao
garść orzechów włoskich posiekanych
opakowanie rodzynek kalifornijskich
ok 5ml olejku rumowego
Masa serowa:
½ kg sera białego podwójnie zmielonego
80 g masła
2 żółtka
1 niepełna szklanka cukru kryształu
około 2,5 ml zapachu migdałowego
1/4 szklanki mleka
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
około 50 g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie
Ciasto makowe:
Mak zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy minimum 2 razy w maszynce do mięsa.
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie kilka godzin, a następnie kroimy na dwa blaty.
Masa serowa:
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Polewą smarujemy boki ciasta (tortu), następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i schładzamy najlepiej kilka godzin przed podaniem.
Przepis Joanny Tokarz